sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Vihreää voimaa

Kuluneet pari viikkoa ovat olleet todella hektisiä. Kävimme esimerkiksi Oulussa, josta aikaisemmassa kirjoituksessani olikin jo puhetta. Valitettavasti lupaamani puistoanalyysi ei nyt toteudukaan, sillä automme hajosi siellä ollessamme ja oli melkein koko vierailun ajan korjaamolla. Näin ollen en päässyt kuvailemaan puistoja, mutta ehkä sitten seuraavalla kerralla. Oulun vierailun lisäksi ostimme vihdoinkin sen asunnon! Olen nyt siis pihan omistaja :) Kyseessä on paritalon puolikas, jossa on oma pienehkö aidattu piha-alue. En malta odottaa, että pääsen tarkemmin kaivelemaan pihaa ja sieltä löytyviä mahdollisia aarteita!

Asuntomme sijaitsee lähellä kaupungin keskustaa, mutta siellä on muutaman sadan metrin päässä myös iso metsäalue. Siitä tulikin mieleeni viimeisimmässä Yhteishyvässä oleva juttu "Vihreyden virkistävä voima". Artikkelissa puhutaan siitä, kuinka luonnossa liikkumisella on myönteisiä vaikutuksia niin kehoon kuin mieleen.Tämä johtuu esimerkiksi ilman paremmasta laadusta, melun vähäisyydestä sekä aistiärsykkeiden laadusta verrattuna kiireiseen kaupunkiympäristöön. Myös stressi helpottaa ja esimerkiksi syke sekä verenpaine laskevat. Luonnon voi artikkelin mukaan tuoda myös kotiinsa hankkimalla viherkasveja tai valitsemalla tietokoneen näytönsäästäjäksi kuvan luonnosta. Nämä ja esimerkiksi ikkunanäkymä luontoon laskevat myös stressitasoja.

Artikkelin mukaan eräässä hollantilaisessa tutkimuksessa todettiin, että ihmiset tuntevat itsensä sitä terveemmiksi, mitä enemmän heidän asuinympäristöstään löytyy viheralueita. Yksi tärkeä kriteeri viheralueelle on, että se sijaitsee asuinrakennuksesta enintään 300 metrin päässä. No, meillä tämä ainakin toteutuu, sillä metsäinen pyörätie alkaa melkeinpä kotioveltamme. Myös allergiat näyttäsivät pysyttelevän poissa, mitä enemmän ihminen on tekemisissä luonnon kanssa. Varsinkin lapsille tämä on tärkeää, sillä heidän immuunipuolustuksensa on vasta kehittymässä. Myös vanhuksille luonnosta on  paljon hyötyä, sillä erään japanilaisen tutkimuksen mukaan puistojen ja puistokatujen lähellä asuvat yli 73-vuotiaat olivat viiden vuoden päästä todennäköisemmin elossa kuin muut samanikäiset.

Jos minulta kysytään, niin tämähän on aivan luonnollista, että ihminen viihtyy luonnossa. Olemmehan me ennen asuneet metsissä, eikä nykyisenkaltaisia hetkisiä kaupunkiympäristöjä ole ollut, varsinkaan Suomessa, kuin ihan vähän aikaa. Varmasti on henkilöitä, jotka eivät käy lähimetsissään koskaan, mutta väittäisin silti, että jos sinne joskus vahingossa eksyy, pystyy paatuneinkin kaupunki-ihminen (:o)) tuntemaan, kuinka siellä hiljaisuudessa hengitys helpottuu ja hyvänolon ja rauhan tunne valtaa mielen.

1 kommentti:

  1. ei tarvitse mennä Hollantiin asti, ks. esim.
    http://m.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/jo-lyhyt-pyrahdys-luonnossa-kohentaa-terveytta/3132302 (30.3.2014)

    VastaaPoista