maanantai 3. maaliskuuta 2014

Jos minä pienen pihan saisin... Niin näin sen suunnittelisin.

Olemme tässä jo jonkin aikaa etsineet omaa asuntoa ja tietysti siinä sivussa omaa pihaa. Olen useasti siis miettinyt, millaisen pihan haluaisin. Vaihtoehtoja kun on monia: iso piha, pieni piha, parveke, ei pihaa ollenkaan.. Tällä hetkellä eniten houkuttaa ajatus pienestä ja kompaktista pihasta, jossa ei tarvitsi turhia stressailla, aikaa kun pihan hoidolle ei kyllä tällä hetkellä paljoa liikenisi. Kävimme eilen katsomassa yhtä asuntoa, jossa oli aika mukava pieni piha, ja tietysti aloin sitä päässäni heti suunnittelemaan uusiksi. Vaikka emme ole vielä edes harkinneet ostamista!

Aloin ihan piirtämään paperille sitä suunnitelmaa, ja siitäpä lähti idea, että otan kuvat eri vaiheista. Tässä siis lähtötilannekuva. Piha on noin 7x3 metriä ja pohjoiseen päin suunnattu. Aidan takana on parkkipaikka ja parkkipaikan takana ihana metsä. Terassi ja aita ovat siis jo olemassa olevia rakenteita.


Ensimmäisenä aloin pohtia toimintoja, ja mitä meidän perheemme pihalta tarvitsee. No, lähinnä se on "koriste"piha, sillä kyseessä on rivitalo, joten taloyhtiön puolesta löytyy esimerkiksi mattotelineet ja leikkipaikat. Niinpä ainoa kunnolla huomioon otettava asia on meidän koira, jonka tarvitsee nähdä ympärilleen. Koska tuon aidan takana on vilkasliikenteinen parkkipaikka, on sinne aidan vierustalle turha mitään kasvia laittaa. Koiramme tietysti pyörii koko ajan siellä, oli sitä kasvia siis tai ei, ja loppujen lopuksihan sitä kasvia ei siis enää olisi. Toinen huomioon otettava asia on, että lapsellekin on jonkin verran tilaa.


Seuraavaksi piti miettiä kulkua, eli miten pihan käytävät pitäisi sijoitella. Tässä vaiheessa tuli mieleen, että lapselle voisi järjestää jonkinlaisen oppimispolun, jossa voisi tutustua eri kasveihin. Näin saisi myös käytäville hieman vaihtelua. eikä aina olisi pelkästään se suorin reitti. Miksi ei pienellekin pihalle tällaista voisi laittaa? Mutta tietysti se suorinkin reitti pitää tehdä, sillä varsinkin koira kyllä sitten juoksee joka puskan läpi.

  

Myös näkymät ja niiden pohtiminen on hyvin tärkeä kohta suunnitelmassa. Pitää ottaa huomioon talon ikkunat ja terassi, mitä niistä katsottuna näkyy? Talo on kaksikerroksinen, joten myös yläkerran ikkunat pitää ottaa huomioon. Tällä pihalla aidan takana näkyvän parkkipaikan haluaisin peittää, mutta metsää olisi kiva katsella silti, joten onneksi on ne yläikkunat. Helpottaa huomattavasti suunnittelua, kun voi saada molemmat!


Viimeisimpänä mietin kasvillisuutta ja niiden sijoittumista. Puilla ja pensailla voi saada ihmeitä aikaan myös pikkupihalla, niillä saa helposti esimerkiksi huomion pois ei-halutuista kohteista. Iso, rehevä puu voi peittää monta asiaa, ja matala pensas taas voi johtaa katsetta johonkin tiettyyn paikkaan. Tässä asunnossa todella palvelee kaksikerroksisuus, sillä alakerrasta saa parkkipaikan peitettyä, mutta yläkerrasta pienen puun latvus johdattelee katseen metsänreunaan. Myös istutusten muodolla ja koolla saadaan tilan tuntua ja ns. huoneita luotua pieneenkin pihaan.


Kun kasvillisuus ooli mietitty, oli aika käydä värikynien kimppuun! Ja tällainen lopputulos tuosta kaikesta söhertelystä siis tuli:


Ajatuksena on siis, että istutusalueita kiertää laatoitus, joka on helppohoitoinen ja kätevä: näin esimerkiksi koiran tassujen mukana ei kulkeudu soraa sisälle. Lapsi voi kulkea polkuja pitkin ihastelemassa kasveja (tietysti hortonomin lapsi ihastelee kasveja ;)) ja leikkiäkin laatoituksella. Isommat leikit voi sitten hoitaa taloyhtiön pihalla. Istutusalueet ajattelin kohoneviksi, eli ne olisivat tavallaan kumpuja, jolloin luodaan eri tiloja pihalle. Maat tähän saataisiin laatoituksen ylijäämämaasta. Istutusalueissa olisi havupensaita, perennoja ja pari pientä lehtipuuta.

En nyt sen tarkemmin alkanut kasvien lajeja tai pihan budjettia tai rakennuspiirustuksia ajattelemaan, kunhan vain suunnittelin ja haaveilin :) Mutta olipa kyllä hauskaa pitkän ajan jälkeen tehdä tällainen pieni suunnitelmanpoikanen, vaikka onkin käsin eikä koneella piirretty (kuten yleensä olen tehnyt). Tässä vielä lopuksi havainnekuva siitä, miltä sen pihan pitäisi näyttää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti