torstai 6. maaliskuuta 2014

Sipulikukkien aika

Kävellessäni tänään pihamme ohi, huomasin, että toissa syksynä istuttamani tulppaanit ovat alkaneet taas nousta maasta. Kuinka aikaisin ne ovatkaan tänä vuonna lähteneet kasvuun : viime vuonna se taisi olla vasta huhtikuuta, kun maa oli näin paljaana. En muista enää, minkä värisiä tulppaaneja nuo ovat, taisivat olla oransseja ja punaisia, eli onpa jotain odotettavaa ja arvuuteltavaa :) Tässä pihalla kasvaa myös helmililjoja, jotka joku muu on joskus istuttanut. Niiden versoja en vielä löytänyt.
Lempisipulikukkani on ehdottomasti tulppaani. Siinä on jotain yksinkertaisen kaunista ja herkkää, ilman mitään koruiluja, kun vertaa esimerkiksi helmilijaan tai perinteiseen narsissiin. Kiehtovin värimuunnos tulppaaneista on musta tulppaani, joka on yleistynyt viime vuosina. Vaikka se onkin hieman synkkä, niin se korostaa kuitenkin muita värejä upeasti. Esimerkiksi viereisessä kuvassa olevassa istutuksessa on mustia, valkoisia ja violetteja tulppaaneja eri kerroksissa, ja varsinkin tuo valkoinen suorastaan loistaa raikkaudellaan. Jos mustan tilalla käyttäisi punaista tai keltaista tulppaania, vaikutus ei olisi samanlainen. Musta tulppaani sopisi hyvin myös perennapenkkiin, jossa ei olisi kukkivia kukkia, vaan hienoja lehtivärejä kuten vaaleanvihreää, hopeaa ja viininpunaista.

Sipulikukkiahan voi laittaa myös ruukkuun kasvamaan, mikä on oiva ratkaisu, jos sitä pihaa nyt ei satu olemaan. Esimerkiksi tulppaanit, krookukset ja hyasintit soveltuvat ruukkuviljelyyn. Haastetta ruukkuviljelyyn tuo ruukun talvelttaminen, johon tarvitaan jokin todella viileä tila, esimerkiksi kellari (ei lämmitetty). Toinen vaihtoehto on esimerkiksi kasata ohuehko multakasa ruukun päälle ja ympärille, jolloin se on suojassa kovilta pakkasilta.

Sipulikukkien hoitoon suositellaan kastelua ja lannoitusta heti, kun versot nousevat maasta. Minä en ole kuitenkaan vielä edes harkinnut tekeväni mitään. Viime vuonna annoin niiden kasvaa vapaasti ilman hoitoa, ja tulppaanit kukkivatkin hienosti. Tosin ehkä ne olisivat kukkineet pidempään, jos olisin poistanut kukintoja ennen siementen muodostumista (vie kasvilta energiaa). Tänä vuonna niitä kuitenkin pitäisi lannoittaa, kun sipulista saatavaa vararavintoa ei enää ole.


No, ajattelin nyt vain katsoa miten niiden käy -miten kukkivat vai kukkivatko ollenkaan. En ajatellut myöskään jakaa niitä. Luomuna siis jatketaan..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti