torstai 9. huhtikuuta 2015

Huonekasvien mullanvaihto

Yle teki pienen uutisen muutama päivä sitten huonekasveista ja mullanvaihdosta, ja sehän on juurikin nyt ajankohtainen asia. Siinä kerrotaan, että viherkasveille ei itseasiassa kuulu varsinaisesti vaihtaa multaa, vaan kun kasvi on kasvanut liian isoksi ruukkuunsa, vaihdetaan ruukku ja vain lisätään multaa. Kasvin juuria ei siis saisi kaivaa lainkaan esille, vaan olemassa olevasta mullasta raaputetaan korkeintaan huonoa pintaa hieman pois ja laitetaan uutta tilalle.

Olen jotenkin aina ollut siinä käsityksessä, että kun kasville vaihdetaan mullat, niin ne sitten vaihdetaan kokonaan. En kyllä tiedä, mistä tällainen käsitys on edes tullut, en usko että kukaan on sitä minulle mitenkään tähdentänyt. Mutta, onneksi olen laiskuuttani aina vain raaputellut sitä pintamultaa pois, enkä ole tainnut koskaan kaivaa niitä juuria esille. Huh!

Kasville vaihdetaan uusi ruukku niin, että kasvi nostetaan vanhasta ruukusta juuripaakkuineen ylös, ja siirretään noin 2-3 cm syvempään ja korkeampaan ruukkuun, jotta pohjalle ja sivuille mahtuu uutta multaa. Kun kasvi ja uusi multa on paikoillaan, painellaan uusi multa napakaksi ja kastellaan läpimäräksi (ja veden annetaan valua läpi mullasta).

Paras multa uutisen mukaan kasveille on altakastelumulta, ei musta multa, joka on liian maatunutta. Tämä perustuu siihen, että altakastelumullan rakenne säilyy parempana pidempään.  Altakastelumulta sopii niin altakasteluruukkuihin kuin perinteisiin ruukkuihin, jossa on pohjassa reikä. Umpiruukuista ei uutisessa sanottu mitään, joten en tiedä toimiiko multa myös niissä. Voisi kuvitella, että sille ei ole mitään estettä. Altakasteluruukkuihin se sopii ainakin sen takia, että siihen on lisätty turvetta, joka edistää veden imeytymistä multaan vesisäiliöstä. Tässä olen kyllä tehnyt virheen, sillä olen aina tainnut ostaa ihan tavallista kukkamultaa kasveilleni, enkä mitenkään erityisesti kiinnittänyt huomiota mikä ruukku on kyseessä. Suurin osa ruukuistani on juurikin altakasteluruukkuja.

Uutisessa kerrottiin myös hyvä kierrätysvinkki kananmunan kuorille: kun kasvin vaihtaa isompaan ruukkuun, sekoittaa samalla uuteen pohjamultaan kananmunan kuoria. Tämä ilmastoi mullan ja lisäksi kuorista liukenee jonkin verran kalsiumia kasvin käyttöön. Kalsium vähentää mullan happamuutta ja parantaa näin ravinteiden saatavuutta kasville. Pitääpä seuraavan ruukunvaihdon yhteydessä pitää tämä mielessä. Vaikka minulla on kyllä tapana kaataa kasveille kahvia (varsinkin kahvipensaalleni), joka taas happamoittaa multaa..... :D

1 kommentti:

  1. Minullakin on pieni kahvipensaan alku, se ei oikein näytä kasvavan, mutta voisin antaakin sille kahvia :D.

    Blogissani on sinulle haaste, mutta ei se mitään jos et ehdi vastata :).

    VastaaPoista