perjantai 10. huhtikuuta 2015

Ympäristöystävällinen betonikivi, joka ei paina paljoa

Kuulin tänään todella mielenkiintoisesta yrityksestä nimeltä Destamatic Oy, joka kehittää ja tekee kierrätysmateriaaleista uusia tuotteita. Pihoihin tämä yritys liittyy siltä osin, että heidän tuotevalikoimastaan löytyy esimerkiksi pihalaattoja ja muurikiviä.

Kiinnostavan yrityksestä tekee taas se, että tuotteet on valmistettu betonista, jonka valmistusaineesta noin puolet on kierrätettyä puukuitua. Tämän ansiosta kivet ovat kevyempiä ja tietysti ympäristöystävällisempiä. Tuote-esitteen mukaan ne kestävät myös auton painon, joten pihan pysäköintialueellekin (joka taitaa olla se yleisin kivetetty alue) nämä kivet soveltuvat hyvin.

Mielestäni tämä on kuin raikas tuulahdus pihakivien valmistajien joukkoon, sillä en ainakaan itse ole kuullut vastaavasta ennen. Lisäksi näin kivitöitä tehneenä, ja kätensäkin siinä loukanneena, kiveyksen tekijöitäkin ajatellen kevyempi kivi varmasti toimii paremmin. Ellei sitten ole joku superbodari, joka nauttii niiden raskaiden kivien nostelusta. Voisihan tuota ympäristöystävällisyyttä muuten ajatella tuon painonkin kautta, sillä kun kivillä on vähemmän painoa, kuluttaa myös niiden kuljettaminen vähemmän esimerkiksi bensaa. 

Toki, minulla ei ole näistä kivistä käytännön kokemusta, että miten kestävät ja toimivat sitten käytännössä, mutta ajatus on minusta hyvä. Kivien suhteesta hulevesien imeytykseen en löytänyt mainintaa, mutta sehän olisi mahtavaa, jos niihin saisi vielä yhditettyä läpäisevän materiaalin ominaisuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti