tiistai 21. lokakuuta 2014

Siementen kylväminen

Nyt pääsin vihdoin siihen hommaan, jota olen tässä jo jonkin aikaa odotellut: siementen kylvöön. Syksyllä kylvämisessä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä verrattuna kevääseen. Ainoa ero taitaa olla, että jos syksyllä kylvää siemeniä, jotka vaativat kylmäkäsittelyn, itävät ne vasta keväällä. Näin minä homman hoidin:

1. Kaadoin siemenet pussista pieneen lasten ämpäriin. Viereisessä kuvassa näkyy "kasa", joka siitä siitä tuli. Aivan mitätön määrä! Ja tämän pitäisi riittää vaikka kuinka monelle neliölle. Sekoitin siihen muutaman desin hiekkaa (voidaan sekoittaa myös esimerkiksi sahanpuruun), jotta kylvöksestä saadaan tasainen.

2. Haravoin lehdet pois kylvöalueelta, ja tarkastin vielä kerran, että alue on kunnossa kylvöä varten. Muutaman kuopan (=koira!!!) jouduin tasoittelemaan, muuten kaikki oli kunnossa. Sen jälkeen lähdin ämpärin kanssa heilumaan, eli otin ämpäristä aina kourallisen siemen-hiekka-seosta ja heittelin sitä ympäri kylvöaluetta. Alue on niin pieni, etten alkanut tehdä varsinaista ristiinkylvöä, jossa kylvöseos jaetaan kahteen osaan, ja toisella kylvökerralla kuljetaan kohtisuoraan edelliseen kylvösuuntaan nähden. Yritin vain tihrustella, että suunnilleen tasaisesti se levittyisi.

3. Tästä vaiheesta löysin hieman ristiriitaista tietoa. Joidenkin lähteiden mukaan kylvön jälkeen maa kuuluisi haravoida kevyesti ja jyrätä, ja sitten toisten lähteiden mukaan maa jätetään kylvön jälkeen rauhaan, perusteluna esimerkiksi että siemenet vaativat valoa itääkseen. En ole koskaan kylvänyt tällaista siemenseosta, joten päätin kulkea kultaista keskitietä. En haravoinut maata, mutta hieman tiivistin sitä. Jyrää minulla ei ole, joten kevysti tallasin jaloillani kylvöaluetta.

4. Erään lähteen mukaan pienet kylvöalat voi peittää kasvuharsolla, joka auttaa itämisessä esimerkiksi pitämällä maan kosteana. Tässäkin tietysti tulee sitten se valokysymys, että jos siemenet vaativat valoa itääkseen, niin miten tuo kasvuharso sitten vaikuttaa? Harsoa minulla ei nyt ollut, joten päätin haravoida kevyen kerroksen syksyn lehtiä siementen päälle. Ajattelin tässä myös ihan käytäntöä, että jos ei tule kovin lumista talvea, niin siemenet saavat jonkin verran noista lehdistä suojaa, ja sitten kun täällä pihalla asustaa myös nuo meidän piski ja ipana, niin ehkäpä nuo lehdet suojaavat siemeniä myös niiltä.. :) 

Ajattelin kyllä sitten keväällä haravoida nuo lehdet pois juuri tuon valo-tekijän takia. Ehkä sitten seuraavana keväänä lehtiä voisi jättää paikalleen, mikäli tuntuu että kasvit vaatisivat lisäravinteita (vaikka ei pitäisi, sillä ne on valittu nimenomaan tälle kasvupaikalle sopiviksi). Toisaalta taas kun miettii luontoa, niin sinnekin ne siemenet tippuvat lehtien sekaan, eikä kukaan paranna niiden valo-olosuhteita, niin mikseivät ne pihalla lähtisi lehtien alla ihan yhtä hyvin kasvuun?

Kaikenkaikkiaan jäi hieman sellainen epäileväinen olo, että onnistuikohan tuo kylvö nyt ihan suunnitelmien mukaan. Hassua, vaikka sitä on töidenkin puolesta esimerkiksi juuri nurmikkoa tullut kylvettyä moneen otteeseen. Onneksi keväällä voi sitten kylvää uudestaan, jos kasvit tuntuvat lähtevän huonosti kasvuun. Nyt kuin vain malttaisi sinne asti odottaa!

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista sitten seurata miten onnistuit! En usko että mitään harsoa tarvitsee, eihän luonnossakaan kukaan ole laittamassa harsoa. Tietty maan tiivistäminen on ihan fiksua, niin siemenet ei sateen mukana valu jonnekin muualle. Minäkin kylvin viikonloppuna kuivan kedon siemeniä ja täytyy sanoa että arveluttaa onnistuminen.. vaikka sainkin lapioitua ruohokerroksen pois niin silti luulen että rikkaruohot vie sitten keväällä voimat pieniltä niittykukkien iduilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rikkaruohot minuakin hieman mietityttää, mutta niittyjen ja ketojen perustamisessa onkin tärkeää ensimmäisinä vuosina kitkeä rikkaruohot tarkasti pois. Eli raakaa käsityötä, huh! Mutta tsemppiä sinullekin, toivottavasti saat kukoistavan kedon :)

      Poista