maanantai 4. elokuuta 2014

Päivitystä pihaprojektia koskien

Sain äidiltäni viikonloppuna kasan kasveja istutettavaksi pihalle. Ongelmaksi muodostui nyt se, että tämä viikko niin kiireinen, etten millään ehdi niitä istuttaa. Päätinkin kokeilla sitten sellaista, että pidän kasvit vedessä tämän viikon ajan, ja katson miten selviytyvät. Tietystä tälle viikolle luvatut superhelteet tuovat vielä lisähaastetta kasvien selviytymiselle, mutta luulen, että kun ne pysyvät tasaisesti kosteina, ei ongelma ole niin paha. Toivottavasti ensi viikolla, kun pääsen vihdoin laittamaan kasvit maahan, ilmat olisivat jo viileämmät ja siten paremmat kasvien istuttamiselle.

Olen tässä jo viikkoja katsellut ylöskaivamieni (täällä blogiteksti sitä koskien) nurmilaattojen käyttäytymistä ja sitä, lähteekö nurmikko puskemaan kasvua nurin päin käännetyistä laatoista. No, tähän mennessä olen huomannut seuraavaa: auringossa kuivuneet laatat eivät ole osoittaneet juuri minkäänlaista elonmerkkiä, kun taas paikassa, johon istutin rhodot, on nurmi lähtenyt kasvamaan jonkin verran. Olettaisin tämän johtuvan siitä, että aluetta on tullut kasteltua aika paljon. 

Alla olevissa kuvissa ero näkyy jotenkin: vasemmanpuoleiset kuvat: rhodojen alue, jota on kasteltu; oikeanpuoleinen kuva: alue on pysynyt kuivana (paitsi sateella).
Aika hyvin nurmikko on siis pysynyt kurissa tä
män "kääntötempun" avulla. Tuolle kasvamaan alkaneelle nurmelle tein sitten niin, että irrotin laatat maasta ja ravistelin mullat irti nurmen juurista. Tämä oli helppoa, koska käännetyn nurmilaatan multa oli kuivahtanut (kastelusta huolimatta) sen verran, että se ei ollut enää niin tiukasti juurissa kiinni (vrt. tuoreeltaan irrotettu, nurmikkona kasvamassa ollut nurmilaatta, jossa multa on aika tiukasti kiinni) Näin multa siis saadaan talteen, ja nurmikko saadaan pois. Nurmitupot siirsin odottamaan jatkokäsittelyä, eli laitan ne kompostoitumaan.

Tein myös pienen tarkistuksen mitä niiden laattojen alla on tapahtunut, jotka eivät ole lähteneet kasvamaan uutta nurmea. Päällimmäiset laatat eivät ole vielä lähteneet maatumaan, mutta niiden alapuolella on jotain jo tapahtunut. Kyseisessä paikassa nurmilaattoja oli useammassa kerroksessa, mutta näiden päällimmäisten laattojen alta en löytänyt juuri muuta kuin multaa. Eli ainakin jonkin verran ne ovat jo ehtineet maatua, mikä hieman yllätti, sillä odotin siihen menevän paljon pitemmän aikaa.

Alla kuvissa: vasemmalla puolella nurmikon juurista ravisteltu mullat pois, oikealla nurmilaatan alta ei löytynyt enää toisia nurmilaattoja, vaan maatumista on alkanut tapahtua.


Tämä on kyllä mielenkiintoinen kokeilu, sillä en olisi ikinä uskonut, että nurmikosta voisi päästä eroon näin helpolla. Tai no, ehkä minun pitää vielä odottaa ensi kesään ennen kuin väitän, että olen päässyt siitä eroon, sillä enhän tiedä mitä kaikkea tuolta ensi kesänä lähtee kasvamaan :) Joka tapauksessa, olen aina kuvitellut, että ensin nurmikko pitää kaivaa kokonaan pois, kuljettaa johonkin muualle ja sitten laittaa uudet mullat tms. tilalle, riippuen siitä, mitä sille alueelle onkaan tarkoitus tehdä. Tuo nurmikon kääntäminen oli kuitenkin aika helppo juttu, ainakin näin pienellä pihalla (isommalla onnistuu talkooporukalla aivan varmasti ihan yhtä hyvin), ja sitten jos olisi malttanut tehdä sen loppusyksystä, niin olisi ollut vieläkin helpompaa, kun kasvukauden loputtua ei uutta nurmea enää puskisi laattojen rakosista. Lisäksi tässä tapauksessa maata ei tarvitse kuljettaa mihinkään, vaan se jää hyvään käyttöön alkuperäiselle paikalleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti