keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Siemenet tulivat!

Tilaamani siemenet tupsahtivat postilaatikkoon eilen, ja olo oli kuin pikkulapsella jouluna! Heti piti päästä avaamaan paksu kirjekuori ja hypistelemään pusseja. Kaikki pussit olivat mukana, ja toimitus oli nopeaa, sillä tilasin siemenet viime viikon lopulla, ja ne tulivat jo nyt (olisikohan mennyt yhteensä n. 3 arkipäivää  tilauksesta vastaanottoon). Olin varautunut muutaman viikon odotteluun, joten kiitos Suomen Niittysiemen Oy:lle nopeasta toimituksesta :)

 Pihasauniohan on yksivuotinen kasvi, mutta se leviää siementensä avulla todella paljon. Kun laitoin Googlen hakuun tuon kasvin, niin sieltä tuli heti ensimmäisenä jokin Roundup- mainos sen hävittämiseen. Tulipa siinä mieleeni, että mihinkähän olen taas sotkeentunut näiden kasvieni kanssa. Mutta, koska nyt edelleen ollaan kokeilumielessä menossa, niin olkoon. Sitä paitsi, jos se on niin hyvä ja tallausta kestävä kasvi kuin luvataan, niin ei se haittaa, jos se meidän pihalla leviäisikin. Toki, pihasaunio leviää helposti myös kenkien ja lemmikkien taasujen välityksellä pihan rajojen ulkopuolelle, joten siinä saattaa tulla pieniä ongelmia. Pitää tuota aidan toisella puolella olevaa nurmialuetta sekä läheisiä lenkkipolun varsia pitää hieman silmällä, että alkaako sieltä jossain vaiheessa putkahdella pihasaunion taimia. Tietääpähän sitten, mistä ne ovat lähtöisin... 

Pihasaunio ei muuten ole vain hyödytön joka-paikkaan-leviäjä, sillä se on syötävä kasvi: kukkamykeröt voidaan kerätä (kukinnan alussa), kuivata ja käyttää mausteena. Sitä voidaan käyttää myös lääkkeenä kamomillan tapaan (esimerkiksi tee) vatsavaivoihin.

Nämä muutkin kasvit ovat aika nopeita ja tehokkaita leviäjiä, mikä on hyvä asia tuon pihan kannalta. Vaikka pihamme paljaissa kohdissa ei ole näkynyt
kuin ihan muutama rikkakasvin alku (maa ollut paljaana jo monta viikkoa), niin varmasti ilmassa lentelee jos jonkinmoisia yksivuotisten rikkakasvien siemeniä, jotka pesiytyvät maahan. Pitää sitten keväällä katsella tarkemmin, kun siemenet itävät, että mitkä niistä kuuluvat kylvettyihin ja mitkä johonkin vierailijaan. Eihän muutama vieras kasvi mitään haittaa, kunhan eivät sitten vie kylvökasveiltani elintilaa.

Kaikkien näiden kasvien kylväminen onnistuu joko syys- tai kevätkylvönä, joten minä aion tehdä sen tässä syksyllä. Jospa se varmistaisi pienemmän elintilan rikkakasveille, kun siemenet ovat jo maassa, ja heti valmiita itämään, kun aika siihen on otollinen. Kylvön aion tehdä varmaan tuossa syys-lokakuun vaihteessa, jos ilmat olisivat jo siihen mennessä alkaneet viiletä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti