maanantai 21. heinäkuuta 2014

Rhodoja

On hassua, kuinka maisemasuunnittelija voi olla niin häilyväinen oman puutarhansa suhteen. En ole ensinnäkään tehnyt minkäänlaista suunnitelmaa tuohon, ja koko ajan kun pihalla puuhaa jotain, mieli muuttuu ja päädynkin tekemään jotain ihan muuta kuin piti. Olen esimerkiksi jo varmaan kymmenen kertaa päättänyt, mitä tuohon olohuoneen ikkunan edessä olevaan puutarhanosaan (kuva vieressä) laitan, ja aina pyörrän päätökseni. Vielä eilen suunnittelin siihen jonkinlaista köynnöstukea, josta saisi vähän näkösuojaa pihamme vierestä kulkevalle tielle, mutta..

Alppiruusuja
..köynnöstuki vaihtuikin sitten kahteen rhodo-pensaaseen, kahteen tuivioon ja yhteen syyshortensiaan, jotka kävin tänään aamulla ostamassa ja helteitä uhaten myös istutin. Niin, onhan se vähän tyhmää, koska nyt niitä joutuu sitten aika reippaasti kastelemaan, mutta kerrankin olen saanut jotain konkreettista aikaiseksi, ja pihan muoto alkaa jo vähän hahmottua! Joten tällä hetkellä tuntuu, että kyllä se oli sen arvoista :)

Syyshortensia
Köynnöstuen suunnittelin sijoittavani tuohon rhodojen (ylimmän kuvan etualalla) ja tuivioiden (kuvassa rhodojen takana) väliin, ja köynnökseksi siihen laittaisin pihallamme jo valmiiksi kasvavan köynnöshortensian. En siis ole vielä sulkenut sitä pois, rakennettu elementti tuon vihreyden keskellä voisi olla ihan hauska. 

Kasvit olen istuttanut aika tiheään, sillä luonnonmukaisessa pihassa ei noudateta normaalisti käytettyjä istutusvälejä, vaan kasvit sijoitetaan kuten ne luonnossa olisi. En laittanut niitä ihan kiinni toisiinsa, mutta lähemmäksi kuitenkin, kuin mitä yleensä neuvotaan. Katsotaan mitä tykkäävät. Katteeksi tuohon ajattelin levittää syksyllä putoavia lehtiä, joita pihamme koivusta kertyy varmaan enemmän kuin tarpeeksi. Nyt siinä ei rikkaruohoja kasva, kun siitä on nurmikko poistettu ja paikka on niin varjoisa.

ruusuangervo
Näiden pensaiden lisäksi olen istuttanut pihaan myös koivuangervoa, ruusuangervoa, sekä yhden mustaherukkapensaan. Yritän saada pihalle mahdollisimman paljon pensaita, sillä niillä on niin helppo rajata alueita, eikä nuo meidän hulivilit ainakaan ihan helposti pysty niitä tuhoamaan, paitsi nyt näin alussa tietysti.
Pensaat tuovat myös pihalle lintuja, olen huomannut että esimerkiksi pihamme isoissa syreenipensaissa, jotka näkyvät ylimmässä kuvassa rhodojen ja tuivioiden takana, pyörii monia eri lintulajeja. Jospa tänne eksyisi siilikin joskus.... Jäniksiä on näkynyt vain aidan toisella puolella, sisäpuolelle tuskin uskaltavat, kun tuo peto on tuossa ulkona koko ajan haukkumassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti