keskiviikko 13. elokuuta 2014

Jyväskylän Asuntomessut 2014

Tulipa vierailtua viime viikonloppuna Jyväskylässä järjestetyillä Asuntomessuilla. Luonnollisesti kävin itse vain yhdessä messutalossa sisällä, mutta puutarhat kolusin melkein kaikki läpi. Päällimmäiseksi tunteeksi jäi hieman tyhjä olo, kaikki pihat tuntuivat olevan no, suoraan sanottuna tylsiä. Samoja elementtejä ja tyylejä oli käytetty pihasta pihaan, eikä tullut kuin ihan muutama positiivinen yllätys vastaan. Esimerkiksi sorapuutarhat olivat yleisiä, ja harmaata, pyöreää luonnonkiveä tuntui olevan käytetty joka ainoalla pihalla ja jopa julkisilla alueilla. 

Ei sillä, että siinä pyöreässä kivessä sinänsä olisi mitään vikaa, mutta kyllä liika on liikaa! Varsinkin kun siihen törmää n. 30:llä pihalla peräjälkeen. HUH!

Suurin ilonpilkahdus oli erään puistoalueen kukkaniityt (kuva oikealla). Ainoastaan puiston keskialueella, jolla varmasti on esimerkiksi piknik-käyttöä, oli käytetty leikattavaa nurmikkoa, ja muut viherkaistaleet olivat kauniisti kukkivaa niittyä. Siihen oli kiteytetty juuri se ajatus, jota itse julkisilta alueilta haluaisin nähdä enemmän!

Toinen hieno elementti oli erään pihan hulevesisuunnittelu (kuva oikealla alhaalla), jossa hulevedet johdettiin kivipuroa (=pyöreää harmaata luonnonkiveä, yllätys?) pitkin suureen altaaseen, joka toimi kauniina keskipisteenä pihalla. Altaan täytyttyä tiettyyn pisteeseen vedet tulvivat pihalle tehtyyn toiseen kivipuroon, joka johtaa vedet pihan ulkopuolella sijaitsevaan kosteikkoon. Altaan kiviaskeleet ovat hauska yksityiskohta, ja ne mahdollistavat veden hyötykäytön kasvien kastelussa. Samantyylisen ratkaisun muistelisin nähneeni myös viime vuoden messuilla Hyvinkäällä, mutta yhtä hieno se oli nytkin.

Viimevuotisiin messuihin verrattuna tänä vuonna ei oltu käytetty kunttaa (kuva alla) läheskään yhtä paljon. En tiedä johtuiko se paikasta (=Hyvinkäällä keskellä metsää, Jyväskylässä järven rannalla), mutta tänä vuonna taisin nähdä sitä vain yhdellä pihalla. No, ehkä se kuntta-villitys oli sitten vaihtunut tuohon kivi-villitykseen. 

Seuraavilta asuntomessuilta toivoisin kyllä ehdottomasti vaihtelua eri pihojen suhteen. Olisipa vaikka joka pihalle tai edes korttelille määrätty oma teemansa, jonka mukaan piha tulisi suunnitella. Näin vierailijatkin saisivat enemmän irti pihoista, ja paljon paremmin erilaisia ideoita omia pihojaan ajatellen. Jotenkin huvitti, kun messuilla mainostettiin, että ne ovat myös puutarhamessut ja ainakin suurimman osan pihoista oli suunnitellut joku alan ammattilainen. Olemmeko me muka näin yksipuolisia? No en usko.

Alla tunnelmia messuilta.

1 kommentti:

  1. Kuvista tulee mieleen, että nämä kivet ovat kuolleita. Mutta kyllä kivi voi olla luonnollinen ja "elävä" osa pihaa !.

    VastaaPoista