keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Kotipihaa..

Vihdoinkin ehdin taas istahtamaan koneelle kirjoittamaan, edellisestä kerrasta onkin jo vierähtänyt hetki. Nyt koti alkaa jo pikkuhiljaa olla asuttavassa kunnossa siinä määrin, ettei tarvitse joka ilta olla sitä järjestelemässä. Ja mikä parasta, olen vihdoinkin päässyt hieman tutustumaan uuteen pihaamme! Sieltä löytyi jo nyt yllätyksiä, vaikka kaikki kasvit eivät olekaan lähteneet vielä kunnolla kasvuun.

Pihan yhdestä nurkasta löytyi raparperin alkuja, jotka olivat kyllä oikein positiivinen yllätys. Pääsee siis tekemään raparperipiirakkaa kesällä! Tuo alue oli kivillä reunustettu, joten saa nähdä putkahtaako sieltä jotain muutakin vielä. Alue on kyllä raparperille hieman liian pieni, sillä raparperi tarvitsee kasvuunsa noin neliömetrisen alan, ja kyseinen paikka on kyllä rutkasti pienempi, joten epäilen vahvasti, että siinä muuta kasvaisi. No, toivottavasti se ei kuitenkaan haittaa satoa.

Keskellä pihaa kasvaa keskikokoinen omenapuu. Mielestäni kyseinen on paikka on puulle todella huono, sillä se on pihan kapein kohta, joten jossain vaiheessa siitä koituu ongelmia. Mietin kyllä, että oksia leikkaamalla siitä voisi toisaalta saada hauskan katoksen pihan läpi kulkevalle käytävälle. Satoa toki odottelen innolla, vaikka puu näyttääkin aika kitukasvuiselta. Joten tämän suhteen on paras toivoa parasta.
 
Pihalla on iso terassi, ja sen vieressä kapea istutusalue. Sieltä löysin jo aika isoja saniaisen alkuja, ja tämäkin yllätti kyllä iloisesti, sillä suorastaan rakastan saniaisia! Ne ovat niin raikkaita ja yksinkertaisia pihan vihreyttäjiä. En ole vielä varma mitä saniaisia ne ovat, mutta toivon niiden olevan kotkansiipiä. Samalla istutusalueella on myös tuijia ja muutama herttavuorenkilpi. Vuorenkilpiä ajattelin yrittää lisätä siihen, sillä niitä oli vain muutama. Nekin kun ovat kauniita isona rykelmänä, varsinkin vieressä sijaitsevan kivialueen vieressä (alla oleva kuva).


En tiedä mikä tuon alueen tarkoitus on, onko se ollut pihalampena vai vain tuollaisena kivirykelmänä, mutta tavallaan pidän siitä noin. Pidän kivielementistä muutenkin pihalla, se tuo tasapainoa ja rauhallisuutta kaiken vihreyden ja kukkaloiston rinnalle, ja tässä rykelmässä on jotain levollista. Toki se täytyy puhdistaa lehdistä ja muutenkin katsoa, mitä sieltä löytyy, mutta luulen että säilytän sen vain tuollaisena. Kivihän symboloi joidenkin oppien mukaan vettä puutarhassa, joten näin ei tarvitsisi laittaa vesiaihetta. Aluksi mietin esimerkiksi mehikasvien istuttamista siihen, mutta paikka taitaa olla liian varjoinen niille.

Pihalta löytyi paljon muutakin kasvillisuutta, esimerkiksi erilaisia köynnöksiä, joiden epäilevän olevan köynnöshortensiaa ja imukärhivilliviiniä, mutta varmuutta en ole näihin vielä saanut, kun lehdet eivät ole vielä puhjenneet. Myös isot syreenit hallitsevat pihan yhtä nurkkaa. Katsotaanpa tilannetta taas eteenpäin, kun kesä lähtee kunnolla käyntiin ja loputkin kasvit paljastuvat.

Ja lopuksi kuva siitä, kun istutin erään pensaan ruukusta maahan, ja minulla oli pari pientä puutarhatonttua apurina. Varsinkin tuo kaivuri oli todella kätevä!





4 kommenttia:

  1. No on kyllä tehokas kaivuri! Toivottavasti ei hirveän montaa kuoppaa kaivele omin päin :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se tuonne muutaman on jo saanu aikaseks :) Varsinkin tuossa kuvassa takana olevan hiekkalaatikon hiekat on saanu kyytiä!

      Poista
  2. Ihania löytöjä! :) Ja kun kevät etenee niin varmasti lisää perinnekasveja löytyy. Meidänkin pihalta löysin raparperejä, oli kyllä kiva ylläri. Tuo kivikehä on nätti, oliskohan se ollut lintujen kylpemispaikkana ollut. Itsekin ajattelin väsätä jonkun vastaavan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä tullut ajatelleeksi lintujen kylpemispaikkaa, tokihan se on sellainenkin voinut olla. Jotakin kasvia sieltä kivien välistä on jo pilkistämässä, mutta en ole vielä saanut selvää, onko kyseessä rikkaruoho vai mikä :)

      Poista