tiistai 22. huhtikuuta 2014

Valkovuokkoja

Kevät on nyt pääsiäisen lämpimien säiden aikana lähtenyt oikein kunnolla pyörimään eteenpäin. Monessa puussa on jo ihan kunnon vihreät silmut, ja joissakin lehdetkin on jo puhjenneet pieniksi hiirenkorviksi. Eilen iltalenkillä törmäsin myös moneen ihanaan kevään kukkaan, joista tässä muutamia kuvia. Oli taas vain huonolaatuinen kännykkäkamera mukana, joten kuvat eivät ole parhaita mahdollisia. Teiden varsilta löytyi muun muassa scilloja sinisinä ja valkoisina, sekä krookuksia monessa eri värissä. Krookukset ovat kukkineet jo muutaman viikon, mutta nyt uusina löytyivät nuo scillat. Varsinkin nuo valkoiset ovat kauniita, ja mietinkin kuinka hyvältä ne näyttäisivät, jos ne saisi esimerkiksi leviämään nurmikolle matoksi.

Scilloja eli idänsinililjoja

Krookuksia

Tuossa lähimetsässä törmäsin myös valkovuokkohin, mikä olikin ihana yllätys. Nekin ovat nousseet ihan parin päivän sisällä, sillä kuljen siitä metsän ohi melkein joka päivä, ja viimeksi siitä mennessä en niitä vielä huomannut. Löysin myös uudelta pihaltamme kaksi  kukkivaa sinivuokkomätästä, ja se kyllä yllätti, koska ne olivat ihan isuttettuina kukkapenkissä. Kuvia en niistä ole ehtinyt ottamaan, sillä huomasin ne sattumalta ohilkulkiessa. Remppaamme ja maalaamme nimittäin ensin sisätiloja, jonka jälkeen vasta on pihaan perehtymisen vuoro. 

Valkovuokot ja sinivuokot ovat yksiä lempikukkiani keväällä, sillä kun ne kukkivat, tuntuu siltä, että nyt se kevät ja lämpimät aurinkoiset ilmat sitten ihan oikeasti alkavat. Niistä tulee myös omat lapsuuden keväät mieleen. Ja varsinkin äitienpäivät, sillä niitä tuli usein kerättyä äidille kimpuksi äitienpäivänä. Valkovuokko taitaa olla se yleisin äitienpäivän kukka, mutta minä olen muistaakseni kerännyt yleensä sinivuokkoja. Nyt ne kuitenkin kukkivat jo aikaisin, sillä äitienpäivähän on vasta muutaman viikon päästä.

Valkovuokot viihtyvät tuoreissa metsissä, kuten valoisissa lehdoissa, ja varsinkin harmaalepän läheisyydestä niitä voi löytää paljonkin. Olen pitkään luullut että valkovuokot ja sinivuokot ovat rauhoitettuja koko maassa, mutta näin ei enää ole (Rauhoitetut lajit). Valkovuokko on rauhoitettu Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnissa, ja sinivuokko on poistettu listalta jossain vaiheessa. Valkovuokko on kauniin ulkomuotonsa lisäksi muuten lääkekasvi, sitä voi käyttää reumaattisiin vaivoihin ja nivelsärkyyn (murskataan tuoreena).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti