sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Puutarhan Fengshui: Pihan elementit

Tärkeintä hyvän energian omaavalla piha on tasapaino kaiken suhteen. Fengshuissa niitä kutsutaan Yininksi ja Yangiksi, mutta tämä pätee kyllä ihan joka asiaan muutenkin. Liian kuiva piha on huono, mutta niin on liian märkäkin. Liian varjoinen piha on huono, mutta niin myös liian valoisakin. Mitä kaikkea pitää siis ottaa huomioon, kun pihaa alkaa suunnitella tasapainoiseksi?

Kun pihaa aletaan tarkastella fengshuin oppien mukaisesti, tulisi ensimmäisenä huomioida ympäröivän maiseman perspektiivit ja korkeudet. Millaisia näkymiä näkyy pihan ulkopuolella, onko lähellä esimerkiksi korkea mäki tai kerrostalo? Tällaisia uhkaavia elementtejä, jotka tuovat pihalle huonoa energiaa, pyritään peittämään esimerkiksi korkeilla ja tuuheilla lehtipuilla. Viereisessä kuvassa näkyvä vuori pehmentyy esimerkiksi loivemmilla rinteillä sekä puustolla.  Myös pelkkä tasamaa on huonon energian lähde, ja pihalle tulisikin yrittää saada jonkinlaista vaihtelua. Korotettu perennapenkki voi esimerkiksi toimia tässä, tai sitten vaikka rakennuksen rakentamisesta jäänyttä ylijäämämaata voi hyödyntää tekemällä pieniä maastonmuotoja pihalle.

Pihan liiallista tuulisuutta tulisi välttää epäonnen vuoksi, ja tuuliolosuhteita olisi hyvä tarkastella kaikkina vuodenaikoina. Tuulisella pihalla kasvit voivat huonosti, ja siksi pihalle tulisi miettiä jonkinlaista tuulensuojaa. Varsinkin merenrannalla sijaitsevalle pihalle tämä on erittäin tärkeää tuulen mukana kulkevan suolan aiheuttaman korroosion takia.

Klassinen fengshui-piha on hevosenkengän tai nojatuolin mallinen, jossa talo sijoittuu suojaavien maastonmuotojen sisälle, ikäänkuin ympäröivät elementit halaisivat taloa. Korkeuserot voidaan luoda myös kasvillisuudella tai maan muokkaamisella, mikäli ei sattuisi omistamaan tonttia, joka olisi sopivan mallinen. Alla olevassa kuvassa on elementtejä, joita hyvä-energiseltä pihalta löytyy.

1. Talon itä- tai länsipuolella tulisi olla kohotettu perennapenkki, jossa kasvaa punakukkaisia kasveja. Tämä parantaa talon asukkaiden vaurautta. Olen tähän yhteyteen liittänyt myös vesiaiheen, joka pitäisi löytyä joka pihalta. Paras fengshui pihalle saadaan hitaasti virtaavalla vedellä, ja tässä toimii myös esimerkiksi sadevesiviemäröinti. Seisova, likainen vesi tuo huonoa energiaa.

2. Pihan itäpuolen tulisi olla korkeammalla kuin länsipuolen, ja siellä kasvit ovat tuuheampia ja korkeampia. Jos pihan länsipuoli on korkeampi, voidaan itäpuolelle laittaa korkea valopylväs, joka tasapainottaa kokonaisuutta. Itäpuolen tulisi olla myös avarampi ja isompi kuin länsipuolen, sillä aamuauringon energia on hyvää energiaa.

3. Talon takaosaan sijoitetaan korkeat puut ja korkeammat maaston muodot. Puiden istutuksessa tulee välttää esimerkiksi kolmion mallista istutusta, sillä teräviä ja osoittavia muotoja tulisi välttää. Puut pitäisi kutenkin istuttaa ryhmiin eikä yksittäin. Istutusetäisyyden tulee olla enemmän kuin 3 metriä talosta. Parhaita puita ovat hedelmäpuut, sillä ne tuovat pihalle elämää lintujen, hyönteisten ym. muodossa.

4. Talon terassin tulisi olla pihan itäpuolella aamuauringon hyvän energian vuoksi.

5. Pihan korkeuserojen on hyvä olla loivia, ja korkeimman kohdan olisi paras sijoittua talon taakse. Matalat mäet ja maastonmuotojen vaihtelu tuovat pihalle hyvää energiaa. Mikäli korkeuserot ovat kovin jyrkkiä, kannattaa pihalle luoda porrastettuja tasanteita tasapainon saamiseksi. Jos piha sijaitsee tasamaalla, voidaan korkeuserot luoda myös korkealla puustolla tai korkealla aidalla.

6. Talon länsipuolella kasvillisuus on matalaa ja mieluiten valkokukkaista. Myös maasto on matalampaa kuin länsipuolella.

7. Suoria teitä on hyvä välttää pihalla, ja esimerkiksi postilaatikko tai naapurin terävän mallinen katto (=terävät, osoittavat objektit) tuhoavat pihan hyvän energian, joten ne kannattaa estää istuttamalla esimerkiksi jokin suuri lehvästöinen puu tai pensas talon ja energiaa tuhoavan objektin välimaastoon.

Kaikki pihalla olevat elementit tähtäävät tasapainoon, niin valon ja varjon kuin tilan ja mittasuhteidenkin välillä. Liian suuret puut tai muut elementit ovat huonoja myös takapihalla. Fengshui tähtää myös menestyviin kasveihin, ja kukoistava puutarha kertookin yleensä pihan hyvästä energiasta. Maaperäoloja selvittämällä ja talon lähettyvillä kasvavia luonnonkasveja tarkkailemalla on helppo selvittää millaiset kasvit omalle pihalle sopivat.

Yhteenvetona sanoisin, että fengshui antaa monta hyvää ajatusta pihojen suunnittelua koskien. Aina pitäisi tarkastella pihalla vallitsevat olosuhteet niin maaperän, valoisuuden, tuulisuuden ja märkyyden/kuivuuden suhteen, ennen kuin niitä alkaa muuttaa. Toki itse yritän kuitenkin muistaa ajatuksen luonnonmukaisuudesta, jolloin pihan olosuhteita ei muuteta, vaan rakennetaan niiden mukaan. Mutta on tässä tullut siihenkin liittyen hyviä asioita, sillä tasapainon tulee vallita myös luonnonmukaisella pihalla, aivan niin kuin se vallitsee luonnossakin tai fengshui-pihalla.




2 kommenttia:

  1. Onneton ku ovat aikoinaan pystyttäny tän talon aivan väärin tähän tontille!! :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan :D eiku nosturi käyttöön ja taloa kääntämään!

      Poista