tiistai 3. helmikuuta 2015

Mitä luonnonkasvit kertovat maaperästä? osa 2


Kirjoittelin viime syksynä pohdintaa siitä, onko olemassa kasveja, jotka paljastavat jotain maaperän laadusta. No, en ole sen jälkeen aiheeseen ehtinyt tarkemmin tutustua, sillä tässä on ollut talven aikana jos jonkilaista puuhaa. Ja nyt, kun etsin papereideni joukosta jotain aivan muuta, törmäsin tällaiseen muistiinpanoon:Tulipas voitonriemuinen olo, olen siis jo joskus aiemmin saanut vastauksen tähän kysymykseen, en vain muistanut sen olemassaoloa. En muista lähdettä tälle, eikä näissä muistiinpanoissakaan mitään lukenut, mutta jostain kirjasta tämä oli, siitä olen varma.

Tämä lista ei ole ehkä yhtä "tarkka" maaperän ominaisuuksien suhteen, kuin oma listani, mutta ehkä sillä ei ole niin väliä. Onpahan lisää kasveja, jotka kertovat jostain jotakin.


-Raskas savimaa: leskenlehti, peltokorte, piharatamo, rönsyleinikki, saunakukka

-Laiha hiekkamaa: kannusruoho, peltohatikka, pelto-orvokki, peltoretikka, siankärsämö

-Ravinteikas maa: jauhosavikka, lutukka, nokkonen, peltoemäkki, peltotaskuruoho, peltovillakko, pihatähtimä

-Hapan maa: ahosuolaheinä, keltapäivänkakkara, ukontatar, keto-orvokki, peltokierto, peltohatikka

Lisäksi kuulin muutama viikko sitten osallistuessani ekologinen pihasuunnittelu -luentopäivään, että vesiheinä kertoo pihan runsaasta typpipitoisuudesta.

Olen muuten nyt vuoden verran pitänyt tätä blogia, ja lukukertoja on kertynyt huikeat 5688! En olisi kyllä ikinä uskonut, joten iso kiitos niille, jotka ovat jaksaneet näitä pohdintoja lueskella :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti