keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Luonnonmukainen piha vs. tavanomainen piha


Nyt olen päässyt vihdoin toteuttamaan unelmani: perustanut oman pihasuunnitteluyrityksen. Tähän olen tähdännyt siitä asti, kun opiskelujen aloituksen jälkeen tajusin mistä tässä koko alassa on kyse :) En ole ehkä lähtenyt ihan perinteisellä pihasuunnittelu-idealla liikkeelle, sillä olen erikoistunut luonnonmukaisiin pihoihin, kuten ehkä tästä blogin aihepiiristäkin on jo käynyt ilmi :) Mielestäni luonnonmukaisuutta voi yhdistellä erityylisiin pihoihin, niin että kokonaisuudesta tulee upea ja tasapainoinen Luomus. Luonnonmukainen pihahan ei tarkoita, että se olisi vain pelkkää metsää, sillä voi aivan hyvin olla teema, kuten japanilainen puutarha tai supermoderni kaupunkilaispiha. 

Teinpä huvikseni laskelmia, miten luonnonmukainen piha eroaa kustannuksiltaan ja hoitotavoiltaan tavanomaisesta viherrakentamisesta ja tulos yllätti minut kyllä todella! Tein tämän ihan vain sen takia, että halusin jotain konkreettista todistetta siitä, kuinka paljon järkevämpää on tehdä piha luonnonmukaiseksi. Koska kustannuksia on pihoilla todella vaikea arvioida etukäteen, tein nämä laskelmat erään tekemäni suunnitelman perusteella, ja yritin karkeasti arvioida siihen mukaan myös työkustannukset. 

Kyseinen piha on n. 700 m2 omakotitalopiha, ja luonnonmukaiseen versioon laskin esimerkiksi kaikkien kasvillisuusalueiden tekemisen luonnonmukaisen suunnittelun periaatteita noudattaen: maaperää ei muokata eikä vaihdeta, ja kasvit ovat paikallisia, luonnonkasveja tai maatiaiskasveja. Kiveysten määrä on laskettu hieman pienemmäksi kuin tavallisessa pihassa, sillä se on aina parempi vaihtoehto luonnonmukaisessa pihassa. 

Kokonaiskustannukset tavallisessa pihassa olivat vähän päälle 40 000 ja luonnonmukaiselle versiolle hintaa tuli vähän päälle 20 000. 

Siis noin 50 % vähemmän!!!

Tässä pari taulukkoa, johon olen tehnyt vertailua tavanomaisen ja luonnonmukaisen viherrakentamisen välillä. (klikkaamalla saa kuvat isommaksi)


2 kommenttia:

 1. Tämähän oli mielenkiintoista. Luonnonmukainen puutarha kiinnostaa kovasti, vaikka rakastankin myös eksoottisempia kasveja. Ehkä niiden välille voisi luoda tasapainon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti voi luoda tasapainon.

   Sen voisi ajatella niin, että eksoottiset kasvit istuttaa yhteen paikkaan ja luonnonmukaiset yhteen paikkaan. Näin eksoottisten kasvien hoito helpottuu, kun ei tarvitse siellä täällä käydä lannoittamassa ja kastelemassa, ja vastaavasti luonnonmukainen kasvillisuus pysyisi helppohoitoisena, kun sitä ei sotketa ylimääräisellä kastelulla ym.

   Eksoottiset kasvit kannattaa sijoittaa omaan istutusalueeseensa oleskelualueen yhteyteen tai sisääntuloon, jolloin ne ovat reilusti näkyvillä ja helposti hoidettavissa. Pihan muu kasvillisuus voisi olla sitten sitä luonnonmukaista, eikä tarvitsi hoitoa juurikaan.

   Poista