tiistai 9. syyskuuta 2014

Istutuksia vai kiveyksiä?

Löysin mielenkiintoisen artikkelin koskien maaperää tai ehkä paremminkin multatilaa pihoilla. Siinä pohdittiin maan merkitystä, ja kuinka sitä aliarvostetaan verrattuna kiveyksiin, vaikka se toimii esimerkiksi yhtenä parhaana hulevesien imeyttäjänä pihoilla. 

Maaperän terveys oli myös artikkelin teemana, ja siinä korostettiin kompostiaineksen ja katteiden käytön tärkeyttä mm. maan orgaanisen aineksen määrän lisääntymisessä ja pieneliöstön toiminnan ylläpitämisessä. Kun eliöstö on kunnossa, myös maaperän laatu pysyy hyvänä, kun kasvualusta pysyy esimerkiksi ilmavana. Lisäksi artikkelin mukaan maan vedenpidätyskyky kasvaa, mitä enemmän siinä on orgaanista ainesta. 

Itse kyllä olen syyllistynyt tähän maaperän aliarvostamiseen myös. Tuntuu melkein automaattiselta, että pihaa miettiessä alkaa suunnitella jonkinlaista kiveystä tai muuta vastaavaa päällystettä. Se tuntuu jopa helpommalta, kuin alkaa suunnitella jotain istutusaluetta. Kaiken järjen mukaan asian pitäisi olla kuitenkin toisin päin, sillä helpompaahan niitä kasveja on miettiä, kun juuri tuo hulevesiasiakin tulee ratkaistua siinä samalla, eikä tarvitse suunnitella kaikenlaisia rakennekerroksia sun muita mitä esimerksiksi kiveyksien alle tulee. Varsinkin, jos tekee luonnonmukaista suunnitelmaa, jolloin kasvien kasvualustoja ei tarvitse muuttaa, ja paikalle valitaan jo pihalla ennestään menestyvää kasvillisuutta, ei tarvitse alkaa miettimään esimerkiksi ylimääräistä kalkitsemista tai muuta tiettyjen kasvien menestymiseen vaadittavia asioita. 

Kiveykset voivat olla kyllä parhaimmillaan todella hienoja, ja tietysti niitäkin voi suunnitella niin, että ne päästävät hulevedet lävitseen esimerkiksi tähän tarkoitukseen suunnitelluilla betonikivillä. Minua myös kiinnostaa kovasti vastakohtien ja kontrastien yhdistely, kuten kova kivi-elementti ja pehmeä kasvillisuus, mutta en koskaan suunnittelisi pihaan pelkkää kiveystä, ihan vain esteettisistä syistä, luonnonmukaisen pihan ideologiasta puhumattakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti