torstai 15. tammikuuta 2015

Vettä läpäisevät päällysteet

Eilen oli MTV:n uutisissa juttu vettä läpäisevistä päällysteistä, jotka auttavat hallitsemaan kaupungeissa yhä tiivimmän rakentamisen aiheuttamia tulvia ja muita sadevesiongelmia. Uutiseen pääsee tästä ja lisätietoa löytyy VTT:n julkaisusta Vettä läpäisevät päällysteet ja rakenteet. Päällysteitä on uutisen mukaan mahdollista tehdä esimerkiksi asfaltista, betonista ja jopa luonnonkivistä. Tuo luonnonkivi minua ihmetytti kyllä, että miten ihmeessä siitä on voitu saada läpäisevä, mutta tuolta VTT:n julkaisusta löytyi ainakin epäsuora vastaus, eli kun päällyste itse ei läpäise vettä, tehdään sen saumoista materiaaleineen läpäisevät. Se selittääkin jo hieman. Ehdin jo ajatella, että kun uutisessa mainittiin laboratorio, niin millähän ne niitä luonnonkiviä siellä syövyttelee, että saadaan pinnasta oikeanlainen.....

Mutta vakavasti puhuen, tämä on kyllä hyvä juttu, tosin uutinen ei ole kovin uusi, sillä on näitä läpäiseviä päällysteitä ollut markkinoilla jo jonkun aikaa, ja olen minäkin aiheeseen viitannut esimerkiksi blogitekstissä Istutuksia vai kiveyksiä?. Mutta ehdottomasti lisää näitä! Luomu-pihaakin ajatellen tällaiset päällysteet tuntuvat sopivalta vaihtoehdolta, mikäli esimerkiksi kulkuväylät halutaan kivetä. Yleensähän ekologisista ympäristöistä puhuttaessa kaikenlaisen rakentamisen pitäisi jäädä minimiin, mutta mielestäni niitä voi ihan hyvin myös yhdistää. Parempi edes vähän luomua, kuin ei ollenkaan :) 

En myöskään usko, että tällaisen päällysteen suunnittelu tuottaa sen enempää päänvaivaa, verrattuna läpäisemättömään, jossa pitää tarkkaan miettiä kallistukset sun muut, jotta saadaan vedet ohjattua oikeaan paikkaan. Läpäisevässä päällysteessä tulee huomioida lisäksi vain rakennekerrosten mitoittaminen siten, että ne voivat varastoida tai viivyttää sadevettä. Pahimmilla alueilla täytyy mahdollisesti käyttää esimerkiksi salaojitusta tai vettä varastoivia säilöitä. Tuolta VTT:n julkaisusta löytyy tästäkin lisätietoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti