Taloussanomissa uutisoitiin eilen Italiaan rakennetusta tornitalosta, Bosco Verticalesta, joka on valittu maailman kauneimmaksi tornitaloksi. Talo on maisema- ja puutarhasuunnittelun kannalta mielenkiintoinen, sillä sen julkisivussa kasvaa 800 puuta ja 14 000 kasvia. Bosco Verticale tarkoittaakin suomennettuna pystysuunnassa kasvavaa metsää. Uutisen voi lukea täältä, jos haluaa tutustua tarkemmin.
Talon kasvillisuus on suunniteltu mm. vähentämään melusaastetta, sitomaan kaupungin savusumua ja tuottamaan happea. Näiden lisäksi kasvillisuus auttaa hallitsemaan talon sisäisiä lämpötiloja niin kesällä kuin talvellakin.
Vaikka talo näyttääkin aika hassulta ja erikoiselta, on siinä saatu hienosti ratkaistua nykyaikaisia kaupungistumisen ongelmia. Ympäristöongelmien hallinnan lisäksi tässä saadaan hauskalla tavalla vihreytettyä varsinkin isoille, tiiviisti rakennetuille kaupungeille ominaista harmaata ulkomuotoa. Onhan toki tällaisia parvekepuutarhoja ollut nähtävillä pitkään, mutta tuossa mittakaavassa en ainakaan minä ole törmännyt.
Yksi talon arkkitehdeistä puhuu sivuillaan (josta löytyy lisää kuvia talosta) kaupunkiympäristön uudelleen metsittämisestä ja biodiversiteetistä yms. Se saakin miettimään, miten luonnon monimuotoisuuteen oleellisesti kuuluva eläimistö on otettu talon suunnittelussa huomioon. En löytänyt oikein mitään mainintaa tästä. Linnut eivät varmaankaan ole tervetulleita pesimään puihin? Entä muut otukset? Onko se silloin todellista biodiversiteetin luomista, jos siitä jätetään jokin osa-alue kokonaan pois tai huomiotta? Muuten hyvä suoritus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti