sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Pihan valmistelua syyskylvöön

Olen tässä pikkuhiljaa aloitellut pihan valmistelua hankkimieni siementen kylvämistä varten, ja aloin tässä yksi päivä tehdä tarkastusta kylvöpaikoille. Kylvöpaikanhan tulisi kylvön aikaan olla mahdollisimman puhdas rikkaruohoista, tai tässä minun tapauksessani, nurmikosta, joten ennen kylvöä epätoivotut kasvit tulisi kitkeä tarkasti pois. No, sieltä meidän pihalta sitten tupsahti kovinkin epämiellyttävä näky vastaan, kun siellä maanrajassa möngin..

Nimittäin tällaisia viheliäisiä nurmikon alkuja on ilmestynyt pihallamme kohtiin, joista kesällä revin nurmikon pois! En varmaan kaivanut tarpeeksi syvältä, vaikka yritin tarkasti saada kaikki pienetkin juurenpätkät pois. Alut alkoivat ilmestyä tuon monen viikon sadekauden jälkeen, joten epäilen sen olevan suurin syy kasvuunlähtöön. Aurinkoisena ja kuivana aikana tuollaisista ei ollut tietoakaan. Kumma kyllä, ongelma ei ole ollenkaan niin paha niissä kohdin, mihin olen ylöskaivetut nurmikot kääntänyt. Alunperin epäilin juuri niissä paikoissa kasvun jatkuvan, mutta löysin sieltä vain muutaman pienen alun. Luulen tähän olevan syynä sen, että tiivistin kaivetut paakut todella hyvin, ja näin ollen juurilla ei ole ollut tilaa jatkaa kasvuaan. 

Onneksi nuo nurmen alut oli todella helppo nyppäistä irti maasta, sillä ne eivät olleet ehtineet kasvattaa vielä kunnon juurakkoa, eikä niitä nyt ihan satapäin ollut. Kaiken kaikkiaan minulta meni vain pari tuntia koko pihan alkujen putsaukseen, alaa on kuitenkin monta neliömetriä. Paikoilla kasvoi myös esimerkiksi piharatamon alkuja, mutta ne jätin kasvamaan, sillä oikeastaan nuo heinät ovat ainoita, joista haluan eroon.

Kitkemisen jälkeen kävin vielä pohjat siltä osin läpi, että tasoittelin pahimmat painaumat, jotta ne eivät myöhemmin kerää vettä,  ja haravoin paikat siistiksi. Nyt on maa siis valmiina siementen kylvämiseen, jahka nuo ilmat tuosta vaan muuttuisivat kylmemmiksi. Jos nämä lämpimät ilmat tästä vielä kauan jatkuvat, pitää varmaan vielä toistamiseen käydä tuo kylvöalue läpi, mutta en usko nurmikon enää niin innokkaasti yrittävän puskea kasvua. Ainakaan toivottavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti