maanantai 15. syyskuuta 2014

Pihan suunnittelu ja syysvärit

Kuvassa etualalla meidän vihreä pihlaja,
takana naapurin upeanvärinen pihlaja.
Minulta kysyttiin, voiko pihaa suunnitella niin, että kasvit olisivat mahdollisimman pitkään ruskan väreissä. Periaate ajatuksessa taitaa olla sama kuin kasvien kukinnalla: kun yksi on "lopettanut" ruskailun, niin seuraava aloittaa. Asiaa kaiveltuani jonkin aikaa olen tullut johtopäätökseen, että aika huonosti sitä pystyy ennalta suunnittelemaan, ainakaan mikäli haluaa että vaihtelua tapahtuu esimerkiksi vain pensaissa tai puissa. Kasvien "ruskaantuminen" vaihtelee nimittäin jopa yksilöittäin, esimerkiksi samassa koivussa saattaa olla eri ruskaantumisen vaiheissa olevia oksia. Meidänkin pihan pihlaja on aivan vihreä vielä, kun naapurin puu taas on jo loistavan punainen (kuva). Jotkut puut, kuten harmaa- ja tervaleppä, eivät saa ollenkaan ruskaväritystä, vaan ne pudottavat lehtensä vihreinä.  

Vaihtelua voi kuitenkin saada, mikäli pihalle istuttaa muutakin kuin puita ja pensaita, sillä luonnossa ruska etenee yleensä tässä järjestyksessä: suokasvit, kuten sarat ja villat, saavat ensimmäisenä ruskavärityksen, sitten seuraavat varvut, kuten mustikka ja juolukka, ja tämän jälkeen vasta puut ja pensaat. Näin ollen vaihtelun saaminen on mahdollista, mikäli pihan olosuhteet antavat myöten esimerkiksi varpujen istuttamiselle.

ruusuangervo
Kaikkeen ei kuitenkaan itse voi vaikuttaa: aurinkoinen sää ja kylmät yöt vaikuttavat ruskan loistokkuuteen: mikäli sää on sateinen ja leuto muuttuvat lehdet ennemminkin ruskeiksi. Ruska tulee myös eri leveyspiireillä eri aikaan, sillä päivän pituus vaikuttaa siihen merkittävästi: Etelä-Suomessa ruska tulee muutamaa viikkoa myöhemmin kuin esimerkiksi Oulussa. Mielenkiintoinen asia myös on, että ruska on kasveilla perinnöllinen ominaisuus: jos jokin pohjoisesta kotoisin oleva kasvi istutetaan etelään, se tulee ruskaan kuten normaalisti alkuperäisellä paikallaankin tulisi. Löysin muuten Suomen Luonto -lehdestä artikkelin, jossa pohdittiin ruskan syntymisen syitä. Alunperin on ajateltu, että puut siirtävät ruskan avulla ravinteet pois putoavista lehdistä, ja näin ollen jäljelle jää vain punainen tai keltainen väri. Uusia teorioita kuitenkin on, että ruska olisi suojautumista tuhohyönteisiä tai jopa auringon valoa vastaan. 

Vaikka syksyn värejä ei pystyisikään varsinaisesti aikatauluttamaan, voi pihalla oleviin väreihin kuitenkin vaikuttaa valitsemalla pihalleen kasveja, joilla on tietty syysväritys. Seuraavassa listassa esimerkkejä eri syysvärejä omaavista kasveista:

Punainen:
Puut (isot ja pienet)
koivuangervo
mustamarjaorapihlaja
tuomipihlajat
pihlaja
vaahtera
Pensaat
aroniat
heidet (esim. koiranheisi ja villaheisi)
kultaherukka
koivuangervo
pikkuherukka
sorvarinpensaat
Köynnökset
villiviinit
Perennat
perhoangervo
rantakukka
ruohokanukka
suomenröyhytatar
verikurjenpolvi



pensasmustikka
Oranssi:
Puut (isot ja pienet)
pihlaja
mongolianvaahtera
vaahtera
Pensaat
japaninhappomarja
lamohietakirsikka
marjaomenapensas
Perennat
tyräkki

Keltainen:
Puut (isot ja pienet)
haapa
jalopähkinä
koivu
lehtikuuset
marja-omenapuu
pilvikirsikka
tuomi
vaahtera
Pensaat
heisiangervo
kirsikkasorvarinpensas
orapihlajat
sinikuusama
virpiangervo
vuohenkuusama
Köynnökset
japaninkelasköynnös
Perennat
siperiankurjenmiekka
huisku-unikko





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti