torstai 17. huhtikuuta 2014

Puutarhan Fengshui: Rakenteet ja valaistus

Tässä viimeisessä fengshuita käsittelevässä kirjoituksessani käsittelen pikaisesti muutamien pihan rakenteiden yksityiskohtia, jotka pitää ottaa huomioon. Ensinnäkin, rakenteiden sijoituksen suhteen tulee olla tarkkana, jotta ne eivät muodosta esimerkiksi huonoa energiaa tuovia objekteja taloon nähden. Sijoituksessa tulee huomioida talo, ovet ja kulkuväylät. Toiseksi, objekti ei saa olla suora, terävä, kulmikas tai uhkaavan oloinen, koska muuten siitä tulee ns. myrkkynuoli, joka tuo huonoa energiaa pihalle ja taloon. Kolmanneksi, objektin koon tulee olla sopusuhtainen talon ja pihan kokoon nähden, jotta harmoninen tasapaino säilyisi.

Pihan ympärille suositellaan aitaa, mutta olisi hyvä vaihdella aidan materiaalia niin, että vain osa aidasta on kiinteää materiaalia. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi sivu aidasta voisi olla esimerkiksi pensasaitaa ja muut tiiliaitaa. Mikäli aidan materiaali vaihtelee, tulee niiden korkeuden pysyä kuitenkin samana. Aidan sijoituksessa pitää olla siinä suhteessa tarkkana, että se ei saa sijaita liian lähellä taloa. Muuten pihalle tulee ahdas tunnelma, ja tämä tuo huonoa energiaa.

Suorat väylät ovat huonoja.
Kulkuväylän molemmin puolin kasvavat värikkäät kasvit kutsuvat hyvän energian jäämään pihalle

Käytävät ja astinkivet pitäisi rakentaa niin, että niihin ei tule suoria linjoja tai teräviä kulmia käännöksissä. Fengshuin mukaan käytävät ja polut, joita käytetään paljon, ovat kaikkein onnekkaimpia. Siksi kulkuväylät tulisi rakentaa materiaaleista, joilla on miellyttävä kulkea ja esimerkiksi astinkivet pitää sijoittaa miellyttävän askelvälin etäisyydelle toisistaan. Kulkuväylän molemmille puolille istutetut värikkäät kasvit houkuttelevat hyvää energiaa jäämään pihalle.

Terassit ja patiot rakennetaan yleensä talon yhteyteen, ja niitä pidetään osana taloa. Fenghuissa terasseja käytetään täydentämään vajaamuotoisen (esimerkiksi L-muotoisen) talon puuttuva nurkka, luomaan jatkoa talon muodolle tai muuttamaan ilmansuuntiin nähden huonossa kulmassa oleva talo toisen suuntaiseksi. Mikäli piha on pieni, tai piha koostuu vain terassista tai parvekkeesta, on sinne hyvä tuoda ruukkuistutuksilla kasvillisuutta. Myös hyvää energiaa tuovan pienen vesiaiheen voi rakentaa terassille.

Valaistusta käytetään pihalla korjaamaan huonoa energiaa aiheuttavia elementtejä. Mikäli esimerkiksi maa kohoaa talon etuovelta katsottuna oikealla puolella, on vasemmalle puolelle asetettava valaisin tätä epätasapainoa korjaamaan. Sama valaisin voi estää myös kadun varrella olevan, huonoa energiaa lähettävän liikennemerkin.Valaistuksella voidaan korjata myös epäsäännöllisen muotoisen talon puuttuvat nurkat asettamalla puuttuvalle alueelle vähintään kahden metrin, mutta mieluiten talon korkuinen valaisin.

Yhteenvetona fengshuista pihalla sanoisin, että kyseessä on mielenkiintoinen aihe, johon liittyy todella paljon pikkutarkkaa suunnittelua. Tämä tekstisarja oli todellinen pintaraapaisu siitä. Mikäli fengshuihin haluaisi oikein kunnolla paneutua, pitäisi ottaa huomioon paljon tarkemmin ilmansuunnat ja niiden suhde joka ikiseen pihan elementtiin. En myöskään välttämättä lähtisi luonnonmukaisuutta tavoittelevaan pihaan yhdistämään fengshuita, sillä jotkut asiat näissä ovat auttamattomasti ristiriidassa keskenään. Yksi esimerkki on fengshuin kannalta oleellinen tyhjä tila talon edustalla, joka on paras silloin, kun siinä on lyhyt nurmikko, jossa ei ole yhtään rikkaruohoa, lehtiä tai muita roskia. Tämä sotii luonnonmukaista ajattelua vastaan, jossa esimerkiksi lehtiä ei haravoida pois.

Tämä riittää siis tästä aiheesta. Nyt on aika pääsiäislomalle ja muuttopuuhille. Eipä malta odottaa, että vihdoinkin pääsee kaivelemaan sitä omaa pihaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti