keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Puutarhan Fengshui: esittely


Sain lainaksi mielenkiintoisen kirjan nimeltään Feng Shui for Gardens (Lillian Too, Element 1998), josta ajattelin kirjoittaa kokonaisen sarjan tekstejä. Monesti nimittäin puhutaan sisustuksen fengshuista, ja ainakin kirjan mukaan, mikäli taloa ympäröivän pihan energiat eivät ole kunnossa, on myös talon sisätilojen energioita mahdotonta saada positiiviseksi. Toisin sanoen pihan fengshui pitäisi hoitaa kuntoon ennen sisustusta.

En ala tässä yhteydessä sen tarkemmin määrittelemään mitä on fengshui ja millaisia koulukuntia siihen liittyy, mutta lyhyesti sanottuna se tarkoittaa sitä, että sopiville paikoille rakentaminen tuo ihmiselle onnea: perhe on onnellinen, ura kukoistaa, terveys on loistava jne. Toisaalta jos ympäristö tihkuu huonoa energiaa, esimerkiksi väärille paikoille aseteltujen puutarhaelementtien vaikutuksesta, terveys, ihmisuhteet, työ, yms kärsivät. Yksinkertaistettuna se tarkoittaa sitä, että ihminen tuntee olonsa tietyssä paikassa turvalliseksi ja hyväksi. Mielenkiintoista tässä on se, että fengshuista löytyy myös suomalaisia piirteitä, sillä Suomessa puhutaan uskosta maasäteilyyn ja taikavarpuun. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, kun etsitään kaivon paikkaa oksan avulla.

Itse en sen kummemmin usko mihinkään muuhun kuin siihen, mitä näkyvä maailma meille tarjoaa, mutta mielestäni tällaisista aatesuunnista, tai miksi niitä nyt kutsuakaan, voi saada hyviä vinkkejä harmonisen ympäristön rakentamiseen. Siksipä ajattelin kirjoittaa asiasta mahdollisimman käytännölliseltä kannalta, unohtaen tyypilliset fengshuin termit sun muut. Itselläni ainakin nuo termit vain sekoittavat pään, koska en halua ajatella asiaa uskomuksien pohjalta vaan silkkana faktana.

Puutarhan fengshuin tärkeimpiä sääntöjä on, että pitää elää sopusoinnussa ympäröivän maiseman kanssa, ja ennen muutoksia pitäisi tutkiskella sitä maisemaa, missä asuu. Topografia (maastonmuodot) kertoo paljon siitä, mihin ja millaisia kasveja pihalle kannattaa istuttaa. Seuraavassa kirjoituksessa aion keskittyä näihin muotoseikkoihin tarkemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti