maanantai 27. maaliskuuta 2017

Pihalle turpeen sijaan kompostia ja haketta

Lueskelin saksalaista versiota Geo-lehdestä, jossa oli artikkeli luonnonmukaisesta puutarhasta. Siellä törmäsin mielenkiintoiseen väittämään turpeesta, ja sen hyödyllisyydestä pihalla. Aika useinhan sitä ehdotetaan maanparannusaineeksi (jos istutettavat kasvit sen kestävät), mutta artikkelin mukaan turve on täysin hyödytön tässä käyttötarkoituksessa.

Turpeen hyötyjen sanotaan olevan esimerkiksi veden- ja ravinteiden pidätyskyvyssä, mutta artikkelissa kehoitetaan käyttämään mieluummin kompostia, jos jotain maanparannusainetta välttämättä haluaa käyttää. Sen kummemmin asiaa ei perusteltu, mutta joka tapauksessa turpeennosto aiheuttaa tärkeiden elinynpäristöjen häviämiämistä ja edistää ilmastonmuutosta. Haitat siis voittavat hyödyt tässä tapauksessa. Mutta enpä ollut tullut tuota asiaa tässä yhteydessä aikaisemmin sen kummemmin ajatelleeksi. Olen jotenkin turpeesta puhuessa aina ajatellut turpeen polttoa ja sen ympäristövaikutuksia (http://www.sll.fi/keski-suomi/luonto/energia), mutta tokihan viheralakin on aika iso kuluttaja tässä.

Rhodot ja atsaleat pitävät turpeesta, mutta niille artikkelissa suositellaan käytettäväksi haketta turpeen sijaan. Siinä kuitenkin myös korostetaan, että jos pihan olosuhteet eivät ole otolliset tietyille kasveille, pitäisi maanparannus unohtaa ja keskittyä kasvattamaan kasveja, jotka menestyvät paikalla luonnostaan.

Tässä linkki alkuperäiseen artikkeliin, jossa mielenkiintoisia asioita muutenkin: 
http://m.geo.de/natur/nachhaltigkeit/garten/naturgaerten-anlegen-profi-tipps#167230-bepflanzung-strukturreichtum-statt-monotonie

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti