perjantai 13. maaliskuuta 2015

Vieraslajit luonnossa

Lueskelin tässä artikkelia  Hawaijista ja sen paikallisesta kasvillisuudesta. Jutussa on paljon hyviä asioita koskien paikallisen kasvillisuuden käyttöä ja mitä sellaiset kasvit merkitsevät esimerkiksi paikalliselle kulttuurille ja ihmisille.  Lisäksi siinä korostettiin maiseman suunnitteljoiden (arkkitehdit, sunnittelijat ym) sekä taimistojen merkitystä istutettavan kasvillisuuden määrittämisessä: suunnittelijat päättävät käytetäänkö paikallista kasvillisuutta vai vierasperäisiä kasveja, ja erikoistuneet taimistot mahdollistavat paikallisen lajiston käytön.

Artikkeli herätti minut ajattelemaan vieraslajeja ja viljelykarkulaisia, ja niiden suhdetta ympäröivään luontoon. Haitalliset vieraslajithan tuhoavat levitessään elinympäristöjä alkuperäiskasveilta, mutta onko kaikki vieraslajit epätoivottuja? 

Artikkelissa on muutama eri määritelmä paikallisille/luonnollisille kasveille, ja yksi niistä kuuluu näin: paikalliseen kasvistoon kuuluvat lajit, jotka menestyvät luonnossa ilman ihmisen apua tai muita toimia (istutusta tms). Tämä määritelmähän pätee Suomessakin moniin viljelykarkulaisiin ja vieraslajeihin, eikö niitä voi silloin jo kutsua paikalliseksi kasvillisuudeksi? Eri kasvioissakin luontoon levinneitä vieraslajeja löytyy listattuna. 


Toki tästä täytyy irroittaa sellaiset ongelmakasvit, jotka valtaavat alaa liikaa, kuten jättiputki, jättipalsami, japanintatar, isotuomipihlaja ja kurtturuusu. Esimerkiksi jättipalsamiin törmää ihan tuossa meidän lähimetsässäkin, joka paikassa (kuvassa). Mutta vieraslajit.fi -sivuston mukaan esimerkiksi palsamipihta ja tarhaomenapuu kuuluvat tarkkailtaviin ja paikallisesti haitallisiin kasveihin. Tarhaomenapuuhun olen törmännyt vain yhdessä metsässä, ja sielläkin oli vain yksi puu. Ei kuulosta kovin tuhoavalta kasvilta? Mieluumminkin lisäruokaa eläimille?


En tietenkään ole käynyt joka metsässä tms. Suomessa, voihan noista jossain päin olla suurestikin haittaa. Mutta haluaisin haastaa myös ajattelemaan vierasperäisiä kasveja (ei niitä oikeasti elinoloja tuhoavia!) siltä kantilta,  että ne ovat vain osana luonnon evoluutiota ja monimuotoisuutta: luontohan on pysähtymätön, koko ajan joku asia muuttuu. Voisiko tällainen vieras kasvi ehkä tuoda jotain positiivista uutta ympäröivään luontoon? On niin vaikea ymmärtää luonnossa olevia vuorovaikutussuhteita, mutta entäs jos tällainen vieraslaji toisikin jotain hyvää esimerkiksi jollekin paikalliselle uhanalaiselle kasville tai eläimelle..? Ehkä tutkimisen arvoinen asia?

Tämä teksti ei todellakaan kannusta vieraslajien levittämiseen, yritän vain nähdä asiat monelta eri kantilta :)  Suomessa vieraslajien levittäminen luontoon on kielletty luonnonsujelulaissa, eli monen valitettavasti harrastama puutarhajätteen kippaaminen lähimetsään tai lähimpään ojaan ei ole sallittua. Lisäksi suositellaan, että puutarhassa jo olemassa olevat haitalliset vieraslajit korvattaisiin vähemmän haitallisiin. Tämähän on jo omankin pihan kannalta järkevää, kyllähän ne haitalliset kasvit sielläkin leviävät liikaa, ja sitten niitä joutuu pitämään koko ajan kurissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti