tiistai 13. toukokuuta 2014

Siilejä ja oravia

Tässä yksi päivä katseltiin tuon pikkuisen kanssa naapurin puuta, jossa kaksi oravaa näyttivät jahtaavan toisiaan. Ajattelin, että kunpa meidänkin pihalle tulisi oravia, joita voitaisiin katsella ja ihastella. Tähän asti niitä ei nimittäin ei ole näkynyt. Aloinkin siis pohtia, miten eri eläimiä  tähän pihalle saisi houkuteltua, sillä oravien lisäksi myös esimerkiksi siilit ja kaikki linnut ovat varsinkin tuon pienen mielestä mielenkiintoisia otuksia.

Siilejä voi houkutella pihalle ainakin ruoalla. Siilien luontainen ravinto koostuu pääasiassa toukista ja kovakuoriaisista, joten parasta olisi luoda pihalle olosuhteet, joissa ötökät viihtyvät. Tässä varmaan toimisi muuten se lahopuutarha loistavasti, sillä eikös kaikenlaiset toukat sun muut viihdy juuri lahossa puussa? Siilejä voi toki ruokkia myös itse, esimerkiksi kosteat koiran- ja kissanruoat ovat hyviä vaihtoehtoja. Miettisin kuitenkin tässä taas, että onko villieläintä tarkoituksenmukaista syöttää valmiilla aterioilla. Toki, jos olot ovat ihan karmeat, esimerkiksi keväällä yllättävä takatalvi, silloin ruokinta voisi olla ihan perusteltua. Siileille voi rakentaa pihalle myös talvipesän: täältä löytyy kattava ohje sellaisen tekemiseen.

Jännä juttu, että etsiessäni tietoa, miten houkutella oravia pihalle, löytyi juttuja vain niiden hävittämisestä. Toki oravista voi olla riesaa, jos ne tunkeutuvat talon rakenteisiin ja repivät esimerkiksi eristevillat seinistä. Mutta ajattelenko minä jotenkin takaperoisesti, kun haluan kaikenlaisten pienten öttiäisten tulevan pihallemme, kaikesta niiden mahdollisesti aiheuttamasta pahasta huolimatta? Kuten siilien houkuttelussa, luottaisin oravien houkuttelussa varmaankin ruokaan. Oravien ravintoon kuuluvat esimerkisi kävyt, siemenet, pähkinät, marjat ja sienet. Siispä pihalle pitäisi hommata käpyjä tuottava puu, mieluiten kuusi, ja miksei myös tammi tammenterhojen takia. Oraviakin hyödyttäisi lahopuutarha, sillä niiden ravintoon kuuluvat myös hyönteiset. Mikäli ruoka kävisi luonnossa niukaksi, voi oraville antaa esimerkiksi pähkinöitä, kaurahiutaleita, näkkileipää tai porkkanoita ravinnoksi.

Lintuja saa houkuteltua pihalle tutusti varsinkin talviruokinnan avulla, mutta näin kesän tullen linnuille voi asentaa pienen altaan juomista ja kylpemistä varten. Altaan tulisi olla matala ja avoimella paikalla. Pieni allas toimii myös mukavana maisemaelementtinä, ja mikäli sen laittaa maahan, voivat esimerkiksi siilit käydä siellä juomassa.

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin siis tällainen toimii varmasta: http://www.hky-palvelut.fi/oravienruokinta.html
      nimim. kokemusta on puutarhamyymälässä jossa nyt oon töissä, oravia on harmiksi asti jos koko kesän jatkaa ruokkimista! Mutta tosiaan niitä ei vissiin saisi ruokkia kesällä, mutta on niitä silti ihan viihdyttävää seurailla kun ne käy syömässä tuollaisessa :)

      Poista
    2. Ok, hyvä tietää, että toimii, jos tarvii joskus hankkia tuollainen :)

      Poista