tiistai 22. huhtikuuta 2014

Valkovuokkoja

Kevät on nyt pääsiäisen lämpimien säiden aikana lähtenyt oikein kunnolla pyörimään eteenpäin. Monessa puussa on jo ihan kunnon vihreät silmut, ja joissakin lehdetkin on jo puhjenneet pieniksi hiirenkorviksi. Eilen iltalenkillä törmäsin myös moneen ihanaan kevään kukkaan, joista tässä muutamia kuvia. Oli taas vain huonolaatuinen kännykkäkamera mukana, joten kuvat eivät ole parhaita mahdollisia. Teiden varsilta löytyi muun muassa scilloja sinisinä ja valkoisina, sekä krookuksia monessa eri värissä. Krookukset ovat kukkineet jo muutaman viikon, mutta nyt uusina löytyivät nuo scillat. Varsinkin nuo valkoiset ovat kauniita, ja mietinkin kuinka hyvältä ne näyttäisivät, jos ne saisi esimerkiksi leviämään nurmikolle matoksi.

Scilloja eli idänsinililjoja

Krookuksia

Tuossa lähimetsässä törmäsin myös valkovuokkohin, mikä olikin ihana yllätys. Nekin ovat nousseet ihan parin päivän sisällä, sillä kuljen siitä metsän ohi melkein joka päivä, ja viimeksi siitä mennessä en niitä vielä huomannut. Löysin myös uudelta pihaltamme kaksi  kukkivaa sinivuokkomätästä, ja se kyllä yllätti, koska ne olivat ihan isuttettuina kukkapenkissä. Kuvia en niistä ole ehtinyt ottamaan, sillä huomasin ne sattumalta ohilkulkiessa. Remppaamme ja maalaamme nimittäin ensin sisätiloja, jonka jälkeen vasta on pihaan perehtymisen vuoro. 

Valkovuokot ja sinivuokot ovat yksiä lempikukkiani keväällä, sillä kun ne kukkivat, tuntuu siltä, että nyt se kevät ja lämpimät aurinkoiset ilmat sitten ihan oikeasti alkavat. Niistä tulee myös omat lapsuuden keväät mieleen. Ja varsinkin äitienpäivät, sillä niitä tuli usein kerättyä äidille kimpuksi äitienpäivänä. Valkovuokko taitaa olla se yleisin äitienpäivän kukka, mutta minä olen muistaakseni kerännyt yleensä sinivuokkoja. Nyt ne kuitenkin kukkivat jo aikaisin, sillä äitienpäivähän on vasta muutaman viikon päästä.

Valkovuokot viihtyvät tuoreissa metsissä, kuten valoisissa lehdoissa, ja varsinkin harmaalepän läheisyydestä niitä voi löytää paljonkin. Olen pitkään luullut että valkovuokot ja sinivuokot ovat rauhoitettuja koko maassa, mutta näin ei enää ole (Rauhoitetut lajit). Valkovuokko on rauhoitettu Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnissa, ja sinivuokko on poistettu listalta jossain vaiheessa. Valkovuokko on kauniin ulkomuotonsa lisäksi muuten lääkekasvi, sitä voi käyttää reumaattisiin vaivoihin ja nivelsärkyyn (murskataan tuoreena).



torstai 17. huhtikuuta 2014

Puutarhan Fengshui: Rakenteet ja valaistus

Tässä viimeisessä fengshuita käsittelevässä kirjoituksessani käsittelen pikaisesti muutamien pihan rakenteiden yksityiskohtia, jotka pitää ottaa huomioon. Ensinnäkin, rakenteiden sijoituksen suhteen tulee olla tarkkana, jotta ne eivät muodosta esimerkiksi huonoa energiaa tuovia objekteja taloon nähden. Sijoituksessa tulee huomioida talo, ovet ja kulkuväylät. Toiseksi, objekti ei saa olla suora, terävä, kulmikas tai uhkaavan oloinen, koska muuten siitä tulee ns. myrkkynuoli, joka tuo huonoa energiaa pihalle ja taloon. Kolmanneksi, objektin koon tulee olla sopusuhtainen talon ja pihan kokoon nähden, jotta harmoninen tasapaino säilyisi.

Pihan ympärille suositellaan aitaa, mutta olisi hyvä vaihdella aidan materiaalia niin, että vain osa aidasta on kiinteää materiaalia. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi sivu aidasta voisi olla esimerkiksi pensasaitaa ja muut tiiliaitaa. Mikäli aidan materiaali vaihtelee, tulee niiden korkeuden pysyä kuitenkin samana. Aidan sijoituksessa pitää olla siinä suhteessa tarkkana, että se ei saa sijaita liian lähellä taloa. Muuten pihalle tulee ahdas tunnelma, ja tämä tuo huonoa energiaa.

Suorat väylät ovat huonoja.
Kulkuväylän molemmin puolin kasvavat värikkäät kasvit kutsuvat hyvän energian jäämään pihalle

Käytävät ja astinkivet pitäisi rakentaa niin, että niihin ei tule suoria linjoja tai teräviä kulmia käännöksissä. Fengshuin mukaan käytävät ja polut, joita käytetään paljon, ovat kaikkein onnekkaimpia. Siksi kulkuväylät tulisi rakentaa materiaaleista, joilla on miellyttävä kulkea ja esimerkiksi astinkivet pitää sijoittaa miellyttävän askelvälin etäisyydelle toisistaan. Kulkuväylän molemmille puolille istutetut värikkäät kasvit houkuttelevat hyvää energiaa jäämään pihalle.

Terassit ja patiot rakennetaan yleensä talon yhteyteen, ja niitä pidetään osana taloa. Fenghuissa terasseja käytetään täydentämään vajaamuotoisen (esimerkiksi L-muotoisen) talon puuttuva nurkka, luomaan jatkoa talon muodolle tai muuttamaan ilmansuuntiin nähden huonossa kulmassa oleva talo toisen suuntaiseksi. Mikäli piha on pieni, tai piha koostuu vain terassista tai parvekkeesta, on sinne hyvä tuoda ruukkuistutuksilla kasvillisuutta. Myös hyvää energiaa tuovan pienen vesiaiheen voi rakentaa terassille.

Valaistusta käytetään pihalla korjaamaan huonoa energiaa aiheuttavia elementtejä. Mikäli esimerkiksi maa kohoaa talon etuovelta katsottuna oikealla puolella, on vasemmalle puolelle asetettava valaisin tätä epätasapainoa korjaamaan. Sama valaisin voi estää myös kadun varrella olevan, huonoa energiaa lähettävän liikennemerkin.Valaistuksella voidaan korjata myös epäsäännöllisen muotoisen talon puuttuvat nurkat asettamalla puuttuvalle alueelle vähintään kahden metrin, mutta mieluiten talon korkuinen valaisin.

Yhteenvetona fengshuista pihalla sanoisin, että kyseessä on mielenkiintoinen aihe, johon liittyy todella paljon pikkutarkkaa suunnittelua. Tämä tekstisarja oli todellinen pintaraapaisu siitä. Mikäli fengshuihin haluaisi oikein kunnolla paneutua, pitäisi ottaa huomioon paljon tarkemmin ilmansuunnat ja niiden suhde joka ikiseen pihan elementtiin. En myöskään välttämättä lähtisi luonnonmukaisuutta tavoittelevaan pihaan yhdistämään fengshuita, sillä jotkut asiat näissä ovat auttamattomasti ristiriidassa keskenään. Yksi esimerkki on fengshuin kannalta oleellinen tyhjä tila talon edustalla, joka on paras silloin, kun siinä on lyhyt nurmikko, jossa ei ole yhtään rikkaruohoa, lehtiä tai muita roskia. Tämä sotii luonnonmukaista ajattelua vastaan, jossa esimerkiksi lehtiä ei haravoida pois.

Tämä riittää siis tästä aiheesta. Nyt on aika pääsiäislomalle ja muuttopuuhille. Eipä malta odottaa, että vihdoinkin pääsee kaivelemaan sitä omaa pihaa :)

maanantai 14. huhtikuuta 2014

Puutarhan Fengshui: Kasvien valinta

Fengshui-pihassa kasveja arvostetaan niiden kukinnan, lehtien muodon, hedelmien sekä kasvutavan ja siluetin mukaan. Kaiken lähtökohta on tasapainoisuuden löytäminen. Kuten luonnonmukaisessa puutarhassa, on fengshui-puutarhassakin hyväksi varjoisat paikat, ja erilaisten puu- ja pensaslajien sekoittelu on suotavaa. Pihalla vallitsee hyvä tasapaino, kun valoa ja varjoa on sopivassa suhteessa, ja esimerkiksi matalien kasvien seurana on korkeita kasveja, kukkien seassa lehtikasveja ja veden äärelle on sijoiteltu kiviä.

Kuten kaikessa muussakin fengshui-pihalla, myös kasvien valinnassa ovat ilmansuunnat isossa roolissa. Puiden ja pensaiden sijainti nimittäin määrittyy muodon mukaan ilmansuunnittain. Neliön malliset kasvit istutetaan pihan koillis-, länsi-, lounais-, tai luoteisosaan; suorakaiteen muotoiset kasvit itä-, kaakkois- ja eteläosiin; kolmion muotoiset kasvit koillis-, etelä-, tai lounaisosiin; epäsäännölliset tai "laineileivan" muotoiset kasvit pohjoiseen, itään tai kaakkoon; pyöreät kasvit pohjoiseen, länteen, tai luoteeseen. Kasvit voivat olla luonnollisen muotoisia, tai ne voidaan leikata muotoonsa, kuten alla olevassa kuvassa.

Kukkien värit valitaan myös suuntien mukaan: valkoiset kukat kuuluvat pihan läntisiin ja pohjoisiin osiin, siniset kukat pohjoisiin osiin, keltaiset ja oranssit kukat sopivat itäisiin tai läntisiin osiin, ja punaiset kukat eteläisiin osiin.

Lehtimuodoillakin on väliä, esimerkiksi pyöreälehtisiä puita ei saisi istuttaa itään tai kaakkoon, mutta pohjoisosissa ne ovat oikein hyviä. Laineilevan muotoiset lehdet omaava puu, kuten tammi, on hyvä pihan pohjoisissa tai itäisissä osissa. Teräviä lehtiä omistavia kasveja ei suositella hankittavan ainakaan lähelle taloa, mutta pihan kauimmaisissa nurkissa ne voivat muodostaa suojaa talolle.

Tästä sitten vain kasvikirjoja selaamaan ja valitsemaan sopivat kasvit kullekin ilmansuunnalle. Tuntuisi kyllä hieman ahdistavalta alkaa noin tarkkaan katsoa kasvien sijoitusta, kasvupaikkatekijöissäkin tuntuu olevan jo tarpeeksi mietittävää. Varsinkin, jos totetuttaisi luonnonmukaista puutarhaa, niin saattaisi olla hieman hankalaa yrittää täyttää ja yhdistää kasvien kriteerejä luonnollisuuden ja eri ilmansuuntien välillä. Mutta toisaalta, jos tuloksena on harmoninen hyvän mielen puutarha, joka olisi vielä helppohoitoinen, niin ehkä se onkin sitten kaiken sen tuskan ja vaivan arvoinen.

perjantai 11. huhtikuuta 2014

Puutarhan Fengshui: Suunnistusta

Sivusin ilmansuuntia jo edellisessä kirjoituksessani, mutta tässä tulee vielä lisätarkennusta asiaan. Fengshuissa nimittäin ilmansuunnat ovat tärkeitä, ja siksi pihallekin pitäisi mennä pyörimään kompanssin kanssa. Myös muut suunnat, vasen ja oikea, on otettava huomioon kun pihaa tarkatelee fengshui-oppien mukaan. Vasen ja oikea määritellään etuovelta pihalle päin katsottuna. Paras paikka talolle on fengshuin mukaan tontin keskikohta.

Piirtelinpä oikein kuvan pihasta, jotta saisin paremmin havainnollistettua asian. Kyseessä on aivan kuvitteellinen tontti, eikä kuva ole missään mittakaavassa. Siinä on ainoastaan otettu huomioon asioita, jotka tuovat pihalle hyvää energiaa, ja ovat siis fengshuin kannalta hyviä valintoja. Näihin valintoihin liittyy monen monituisia yksityiskohtia, kuten viisi elementtiä (vesi, maa, tuli, metalli ja puu), jotka ovat oikeastaan aika oleellisia fengshuissa. Koska tavoitteeni kuitenkin on pitää tämä mahdollisimman maanläheisenä tarkasteluna (vaikka kirjoittelenkin hyvästä energiasta yms :)), en ala niitä tässä selostamaan, sillä muuten tästä kirjoituksesta tulisi noin metrin pituinen, eikä sitä kukaan jaksaisi lukea. Siispä yksinkertaistettuna:
                                                                                                                               

Lounas
1. Kivikkoistutus on parhaimmillaan lounaan puoleiselle pihalle sijoitettuna. Olen tälle pihalle sijoittanut kivikkoistutuksen sisääntuloväylälle, jolloin se yhdessä valaistuksen kanssa toimii näyttävänä efektinä pihalle tultaessa.

Etelä ja pihan etuosa
2. Talon eteläosaan on hyvä sijoittaa valaistusta ja istutuksia, ja varsinkin värikkäät kukat talon etelä-osassa ovat hyvää fengshuita. Tässä pihan etuosassa on erilaisia kasvi-istutuksia, joista osassa on punaisia ja oransseja kukkia.

3. Talon etuosan tulisi olla vapaata tilaa, jolloin hyvä energia pääsee vapaasti kulkemaan myös taloon sisälle. Taloon johtavan kulkutien tulisi olla epäsuora, jolloin se tuo hyvää energiaa talolle.

Kaakko
4. Tässä osassa pihaa on hyvä olla pieni vesiaihe. Mikäli se näkyy talolle sisälle, se tuo talolle vaurautta ja onnea. Vesiaiheen tulisi olla aina talon vasemmalla puolella (sisältä päin katsottuna), jolloin se varmistaa onnen talossa asuville.

Itä ja talon vasen puoli
5. Havupuut sopivat tontin itäisiin osiin. Idässä on myös eniten kasveja, ja istutusten tulee olla korkeampia kuin länsipuolella olevien istutusten.

6. Talon vasemman puoleisten istutusten rajat on hyvä pitää lainehtivan muotoisina, sillä se kuvastaa virtaavaa vettä. Virtaava vesi kuljettaa pihalle hyvää energiaa. 

Koillinen
7. Pihan koillisosassa on paras paikka lasten leikkialueelle. Leikkialue on tällä pihalla ainoa osa, joka on leikattavaa nurmea. Toki leikkialue on pieni, mutta tässä sen ei olekaan tarkoitus olla esimerkiksi pelialueena. Leikkialue on yhdistetty talon kivettyyn terassiin, joka täydentää talon l-muodon. Alueet on yhdistetty toisiinsa, sillä tietyt muodot yhdistemänä, kuten tässä ympyrä ja neliö, ovat hyvä-energisiä.

Koillinen on hyvä paikka myös yrttitarhalle, joka on rakennettu esimerkiksi kohoavaan maastoon kivien sekaan.

Pohjoinen
8. Pohjoisosa pihalla on kohoava, ja sinne on istutettu korkeita puita. Nämä yhdessä tuovat pihalle ja talolle suojaa.

Luode
9. Pihan luoteis-osan tulisi olla mahdollisimman yksinkertainen. Siellä on kuitenkin hyvä paikka metalliselle, aaltoilevan tai pyöreän muotoiselle pergolalle, johon on yhditetty penkki. Pergola ei saa olla suora, sillä se toisi paikalle huonoa energiaa. Penkille johtavat portaat, sillä piha kohoaa pohjoiseen päin ja pihan takaosaa kohti nousevat portaat tuovat onnea.

Länsi ja talon oikea puoli
10. Talon oikealle puolelle on istutettu matalakasvuista kasvillisuutta, esimerkiksi perennoja, joiden kukinto on valkoista. Kasvien on tärkeää olla matalakasvuisia, jotta pihan tasapaino säilyisi.

11. Länsi on paras paikka myös pihan ajoväylälle.
                                                                                                                              

Jos tälläistä fengshuin mukaista pihaa lähtee tarkastelemaan luonnonmukaisuuden kannalta, on mielestäni aivan mahdollista tehdä ainakin osittain luonnonmukaisuuden periaatteita noudattava piha. Esimerkiksi pihan itäisiin ja eteläisiin osiin saa istutettua monipuolista kasvillisuutta pensas- ja perennavyöhykkeineen, ja pohjoisosiin voi saada monipuolisuutta istuttamalla vaikka erilaisia maanpeittokasveja. Myös lahopuun voi jonnekin pihan nurkkaan sijoittaa, ja se ainakin toisi fengshuin mukaan hyvää energiaa pihalle, sillä se tuottaa elämää esimerkiksi erilaisten mönkijöiden muodossa. 

Länsiosaa pitäisikin sitten miettiä jo tarkemmin, sillä se pitäisi pitää mahdollisimman yksinkertaisena ja vähäkasvisena. Tähän hätään en keksi muuta, kuin että laittaisi monia eri matalakasvuisia ja valkokukkaisia perenna- ja ehkä myös pensaslajikkeita istutusalueelle. Näin kokonaisuus olisi mahdollisimman yksinkertainen, mutta monilajisuus tulisi kuitenkin huomioitua. Toinen vaihtoehto olisi laittaa pihan toimintoja, kuten mattotelineet ym. kuvassa olevan autotallin taakse, jolloin länsiosa olisi kasviton ja käytössä suhteellisen vähän.

Fengshuin mukaisella pihalla hyviä ovat myös esimerkiksi suorakaiteen muotoiset perennapenkit, mutta jätin ne ja muutamat muut elementit tästä kokonaan pois, sillä ne eivät oikein istu luonnonmukaiselle pihalle.


sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Puutarhan Fengshui: Pihan elementit

Tärkeintä hyvän energian omaavalla piha on tasapaino kaiken suhteen. Fengshuissa niitä kutsutaan Yininksi ja Yangiksi, mutta tämä pätee kyllä ihan joka asiaan muutenkin. Liian kuiva piha on huono, mutta niin on liian märkäkin. Liian varjoinen piha on huono, mutta niin myös liian valoisakin. Mitä kaikkea pitää siis ottaa huomioon, kun pihaa alkaa suunnitella tasapainoiseksi?

Kun pihaa aletaan tarkastella fengshuin oppien mukaisesti, tulisi ensimmäisenä huomioida ympäröivän maiseman perspektiivit ja korkeudet. Millaisia näkymiä näkyy pihan ulkopuolella, onko lähellä esimerkiksi korkea mäki tai kerrostalo? Tällaisia uhkaavia elementtejä, jotka tuovat pihalle huonoa energiaa, pyritään peittämään esimerkiksi korkeilla ja tuuheilla lehtipuilla. Viereisessä kuvassa näkyvä vuori pehmentyy esimerkiksi loivemmilla rinteillä sekä puustolla.  Myös pelkkä tasamaa on huonon energian lähde, ja pihalle tulisikin yrittää saada jonkinlaista vaihtelua. Korotettu perennapenkki voi esimerkiksi toimia tässä, tai sitten vaikka rakennuksen rakentamisesta jäänyttä ylijäämämaata voi hyödyntää tekemällä pieniä maastonmuotoja pihalle.

Pihan liiallista tuulisuutta tulisi välttää epäonnen vuoksi, ja tuuliolosuhteita olisi hyvä tarkastella kaikkina vuodenaikoina. Tuulisella pihalla kasvit voivat huonosti, ja siksi pihalle tulisi miettiä jonkinlaista tuulensuojaa. Varsinkin merenrannalla sijaitsevalle pihalle tämä on erittäin tärkeää tuulen mukana kulkevan suolan aiheuttaman korroosion takia.

Klassinen fengshui-piha on hevosenkengän tai nojatuolin mallinen, jossa talo sijoittuu suojaavien maastonmuotojen sisälle, ikäänkuin ympäröivät elementit halaisivat taloa. Korkeuserot voidaan luoda myös kasvillisuudella tai maan muokkaamisella, mikäli ei sattuisi omistamaan tonttia, joka olisi sopivan mallinen. Alla olevassa kuvassa on elementtejä, joita hyvä-energiseltä pihalta löytyy.

1. Talon itä- tai länsipuolella tulisi olla kohotettu perennapenkki, jossa kasvaa punakukkaisia kasveja. Tämä parantaa talon asukkaiden vaurautta. Olen tähän yhteyteen liittänyt myös vesiaiheen, joka pitäisi löytyä joka pihalta. Paras fengshui pihalle saadaan hitaasti virtaavalla vedellä, ja tässä toimii myös esimerkiksi sadevesiviemäröinti. Seisova, likainen vesi tuo huonoa energiaa.

2. Pihan itäpuolen tulisi olla korkeammalla kuin länsipuolen, ja siellä kasvit ovat tuuheampia ja korkeampia. Jos pihan länsipuoli on korkeampi, voidaan itäpuolelle laittaa korkea valopylväs, joka tasapainottaa kokonaisuutta. Itäpuolen tulisi olla myös avarampi ja isompi kuin länsipuolen, sillä aamuauringon energia on hyvää energiaa.

3. Talon takaosaan sijoitetaan korkeat puut ja korkeammat maaston muodot. Puiden istutuksessa tulee välttää esimerkiksi kolmion mallista istutusta, sillä teräviä ja osoittavia muotoja tulisi välttää. Puut pitäisi kutenkin istuttaa ryhmiin eikä yksittäin. Istutusetäisyyden tulee olla enemmän kuin 3 metriä talosta. Parhaita puita ovat hedelmäpuut, sillä ne tuovat pihalle elämää lintujen, hyönteisten ym. muodossa.

4. Talon terassin tulisi olla pihan itäpuolella aamuauringon hyvän energian vuoksi.

5. Pihan korkeuserojen on hyvä olla loivia, ja korkeimman kohdan olisi paras sijoittua talon taakse. Matalat mäet ja maastonmuotojen vaihtelu tuovat pihalle hyvää energiaa. Mikäli korkeuserot ovat kovin jyrkkiä, kannattaa pihalle luoda porrastettuja tasanteita tasapainon saamiseksi. Jos piha sijaitsee tasamaalla, voidaan korkeuserot luoda myös korkealla puustolla tai korkealla aidalla.

6. Talon länsipuolella kasvillisuus on matalaa ja mieluiten valkokukkaista. Myös maasto on matalampaa kuin länsipuolella.

7. Suoria teitä on hyvä välttää pihalla, ja esimerkiksi postilaatikko tai naapurin terävän mallinen katto (=terävät, osoittavat objektit) tuhoavat pihan hyvän energian, joten ne kannattaa estää istuttamalla esimerkiksi jokin suuri lehvästöinen puu tai pensas talon ja energiaa tuhoavan objektin välimaastoon.

Kaikki pihalla olevat elementit tähtäävät tasapainoon, niin valon ja varjon kuin tilan ja mittasuhteidenkin välillä. Liian suuret puut tai muut elementit ovat huonoja myös takapihalla. Fengshui tähtää myös menestyviin kasveihin, ja kukoistava puutarha kertookin yleensä pihan hyvästä energiasta. Maaperäoloja selvittämällä ja talon lähettyvillä kasvavia luonnonkasveja tarkkailemalla on helppo selvittää millaiset kasvit omalle pihalle sopivat.

Yhteenvetona sanoisin, että fengshui antaa monta hyvää ajatusta pihojen suunnittelua koskien. Aina pitäisi tarkastella pihalla vallitsevat olosuhteet niin maaperän, valoisuuden, tuulisuuden ja märkyyden/kuivuuden suhteen, ennen kuin niitä alkaa muuttaa. Toki itse yritän kuitenkin muistaa ajatuksen luonnonmukaisuudesta, jolloin pihan olosuhteita ei muuteta, vaan rakennetaan niiden mukaan. Mutta on tässä tullut siihenkin liittyen hyviä asioita, sillä tasapainon tulee vallita myös luonnonmukaisella pihalla, aivan niin kuin se vallitsee luonnossakin tai fengshui-pihalla.




keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Puutarhan Fengshui: esittely


Sain lainaksi mielenkiintoisen kirjan nimeltään Feng Shui for Gardens (Lillian Too, Element 1998), josta ajattelin kirjoittaa kokonaisen sarjan tekstejä. Monesti nimittäin puhutaan sisustuksen fengshuista, ja ainakin kirjan mukaan, mikäli taloa ympäröivän pihan energiat eivät ole kunnossa, on myös talon sisätilojen energioita mahdotonta saada positiiviseksi. Toisin sanoen pihan fengshui pitäisi hoitaa kuntoon ennen sisustusta.

En ala tässä yhteydessä sen tarkemmin määrittelemään mitä on fengshui ja millaisia koulukuntia siihen liittyy, mutta lyhyesti sanottuna se tarkoittaa sitä, että sopiville paikoille rakentaminen tuo ihmiselle onnea: perhe on onnellinen, ura kukoistaa, terveys on loistava jne. Toisaalta jos ympäristö tihkuu huonoa energiaa, esimerkiksi väärille paikoille aseteltujen puutarhaelementtien vaikutuksesta, terveys, ihmisuhteet, työ, yms kärsivät. Yksinkertaistettuna se tarkoittaa sitä, että ihminen tuntee olonsa tietyssä paikassa turvalliseksi ja hyväksi. Mielenkiintoista tässä on se, että fengshuista löytyy myös suomalaisia piirteitä, sillä Suomessa puhutaan uskosta maasäteilyyn ja taikavarpuun. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, kun etsitään kaivon paikkaa oksan avulla.

Itse en sen kummemmin usko mihinkään muuhun kuin siihen, mitä näkyvä maailma meille tarjoaa, mutta mielestäni tällaisista aatesuunnista, tai miksi niitä nyt kutsuakaan, voi saada hyviä vinkkejä harmonisen ympäristön rakentamiseen. Siksipä ajattelin kirjoittaa asiasta mahdollisimman käytännölliseltä kannalta, unohtaen tyypilliset fengshuin termit sun muut. Itselläni ainakin nuo termit vain sekoittavat pään, koska en halua ajatella asiaa uskomuksien pohjalta vaan silkkana faktana.

Puutarhan fengshuin tärkeimpiä sääntöjä on, että pitää elää sopusoinnussa ympäröivän maiseman kanssa, ja ennen muutoksia pitäisi tutkiskella sitä maisemaa, missä asuu. Topografia (maastonmuodot) kertoo paljon siitä, mihin ja millaisia kasveja pihalle kannattaa istuttaa. Seuraavassa kirjoituksessa aion keskittyä näihin muotoseikkoihin tarkemmin.